Važno je kaj imaš v srcu

 Danes sem hotela govoriti o srcu. A vedno, ko se dotaknem teme o srcu in pomembnosti videti s srcem se spomnim na malega princa. Nekako ne morem mimo malega princa.


Ravno on ima ta zelo pomemben nauk: Kdor hoče videti more gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

Zato sem malo brskala po internetu in naletela na res zanimiv članek z 5 življenjskih
naukov, ki so jih znanstveno potrdili. Ja vsebuje tudi dokaze.

Mali princ in 5 znanstveno dokazanih življenjskih naukov

Nekaj naukov iz te znane pripovedi vam lahko izboljša življenjeAntoine de Saint-Exupéry je v Malem princu, zgodbi, ki jo je ustvaril leta 1943, odraslim dal pet nasvetov za boljše življenje.

Mali princ se s svojimi 288 prevodi uvršča med največkrat prevedene knjige vseh časov. Ob 70. obletnici izida je ameriški medij The Huffington Post iz knjige izbral pet življenjskih naukov, ki so danes podprti z znanstvenimi dokazi.

1. Vračanje k otroški ustvarjalnosti

“Hotel sem vedeti, ali resnično razume. Toda vselej sem dobil odgovor: ‘To je klobuk.’ Potem tistemu nisem govoril ne o kačah boah, ne o pragozdovih, ne o zvezdah. Spustil sem se na njegovo raven. Govoril sem mu o bridžu, golfu, o politiki in kravatah. In odrasli je bil prav zadovoljen, da je spoznal tako pametnega človeka.” – Pripovedovalec

Prva slika otroka pripovedovalca predstavlja boo, ki prebavlja slona. Odrasli pa so v njej vedno videli klobuk. Zato se pripovedovalec slikarski karieri odreče vse do srečanja z Malim princem, ki je takoj vedel, da gre za slona v boi.

Mali princ je imel več domišljije: ko pripovedovalca prosi, naj mu nariše backa, mu je najbolj všeč slika zabojčka. Tako si je lahko predstavljal, da je v njem bacek.

Nauk: odrasli izgubijo ščepec norosti, ki otroke spodbuja k ustvarjalnosti in domišljiji. Odrasli imajo raje številke in hipne stvari ter pozabljajo gledati v globino, se ne prepuščajo in niso več domiselni.

Kaj pravi znanost: Vrsta psihologov in raziskave kolegov pri Huffington Postu kažejo na to, da so ustvarjalni ljudje podobni Malemu princu. Sanjajo z odprtimi očmi, iščejo nove izkušnje, postavljajo primerna vprašanja, opazujejo druge in se oddaljijo od lastnih prepričanj.


2. Ne jemljimo stvari tako resno 

“Upravljam jih. Štejem jih in preštevam. To ni karsibodi. Toda jaz sem resen človek! ” – Trgovec

Med potovanjem po planetih je Mali princ srečal trgovca. Njegova osrednja (in morda edina) lastnost? Zelo je resen. Ne počne drugega, kot šteje zvezde, neprenehoma. Zadovoljen je, ker verjame, da so vse v njegovi lasti, a njegovo življenje je monotono in osamljeno, ker se ne posveča ničemur drugemu. Še lepote zvezd ne zna ceniti.

Nauk: bolje je biti nekoliko manj resen in ceniti resnični pomen stvari.

Kaj pravi znanost: več študij kaže na to, da za dobro počutje ni boljšega kot dober odmerek smeha. Leta 2014 je raziskava strokovnjakov z Univerze v Kaliforniji pokazala, da imajo ljudje, ki se veliko smejijo, boljši spomin in doživljajo manj stresa.


3. Več časa zase, da bi bili srečni

“Ker se planet zavrti vsako minuto okrog svoje osi, nimam več niti sekunde počitka. Prižigam in ugašam enkrat na minuto.” – Svetilničar 

Na petem planetu je Mali princ srečal zares nenavadno osebo. Vsako minuto mora prižgati in ugasniti svetilko. Vsaka minuta Svetilničarju pomeni en dan. Nikdar nima časa, da bi zaspal in se spočil.

Nauk: treba je ceniti vsak trenutek, ki mine, in iz življenja potegniti najboljše.

Kaj pravi znanost: pomanjkanje spanca ima strahotne posledice za zdravje. Večje je tveganje za sladkorno bolezen, srčne bolezni, kapi, nekatere vrste raka, težave s spominom, povečanje apetita … Poleg spanca si je nujno treba vzeti tudi čas zase.


4. Podati se novim odkritjem naproti

“Ni geografova dolžnost preštevati mesta, reke, morja, oceane in puščave. Geograf je preveč pomembna osebnost, da bi se potikal naokrog. Geograf se ne gane iz svoje pisarne.”– Geograf
WEB3-LITTLE-PRINC-GEOGRAPH

Na šestem planetu je Mali princ srečal starega gospoda, ki je pisal orjaške knjige“. Zato je mislil, da je naletel na raziskovalca, v resnici pa je bil to edini prebivalec planeta, ki svoj živi dan ni stopil iz pisarne.

Nauk: običajno težimo k temu, da ostajamo znotraj svojih varnih okvirov, ker je to lažje kot tvegati. V resnici moramo svoj čas na Zemlji izkoristiti za različne izkušnje in doživetja, potovanja po svetu in spletanje novih prijateljstev.

Kaj pravi znanost: razlogov, da zapustimo svoj udobni kotiček, je več. Ko smo pod kakovostnim stresom ali pred izzivi, smo bolj učinkoviti, pravijo psihologi. Po raziskavi iz leta 2013 nam sprejemanje izzivov pomaga, da se bolje staramo.


5. Najbolje je izbirati s srcem

“Čuj mojo skrivnost. Zelo preprosta je: kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.” – Lisica

Mali princ ima rad vrtnico na svojem planetu, ki je zelo podobna drugim vrtnicam na zemlji. Vendar je njegova vrtnica edina na svetu, ker si jo je on izbral in ji žrtvoval svoj čas.

Nauk: Mali princ je spontan v čustvih. V primerjavi z ljudmi s planeta Zemlja, ki mislijo z glavo in v njegovi vrtnici vidijo le rožo, on razmišlja nagonsko in s srcem.

Kaj pravi znanost: dobre novice za intuitivne osebe. Leta 2012 so v reviji Journal of Organizational Behavior and Human Decision objavili raziskavo, ki dokazuje, da je pri sprejemanju odločitev intuicija enako učinkovita kot analitični pristop. Marsikdaj najboljše odločitve sprejmemo po občutku.

Jaz veliko odločitev sprejemam po občutku - intuiciji. Vedno vem kaj je prav in kaj ne. No razen, ko se ne morem odločiti. Takrat se odločim, da še malo počakam in vidim kako se bojo stvari odvijale ter šele nato ukrepam.

Sedaj imamo vsaj dokaze o koristi, da prebereš malega princa res to ne bo žal.

Za še več takih objav se naroči na novice, če se še nisi. Res ne bi bila rada na tvojem mestu, ko zamudiš tako poučno objavo. Se bereva spet čez 4 dni!

Komentarji