Mali princ 2.Del- Razsvetljenje

 Veliko časa sem porabila, da sem našla dokaze o tem, da je Mali princ v resnici razvetljen. Se spomniš, ko se je pogovarjal s kačo? 

Takrat se je z njo pogovarjal o tem, da bi rad, da ga ubije zakaj?? 

Ker je njegovo telo (fizično ne pa tudi duša) pretežko za vrnitev na njegov planet. 


Ravno to pa mi je dalo misliti kaj pa, če je on razsvetljen? 


Seveda je, ker je res pameten. Veliko ljudi mu je povedalo veliko reči: 


Pripovedovalec: Njemu je rekel, da je preveč podoben odraslim. Kako more reči, da ni pomembno, če mu bacek poje njegovo vrtnico?? 


Mali princ: Ve kaj dela in zakaj je na zemlji. Na poti se nauči veliko novega npr: Kako videti s srcem, kako so nekateri preveč odrasli in ne vidijo kako je svet v resnici lep. 


Planet B612: To so si ljudje samo izmislili. Gre za izmišljen planet. Odrasli imajo radi številke. 


Vrtnica: Je prinčeva in jo ima zelo rad, čeprav ne ve ravno zakaj. In ona ima rada njega, čeprav je do princa pogosto nesramna (brutalo iskrena). 


Kralj: Mu je povedal, da se najtežje sodi samemu sebi. In, da ne moreš nekoga prositi ali od njega pričakovati nekaj, kar ne more narediti. 


Domišljavec: Bi rad, da ga vsi hvalijo, a malemu princu to ni všeč. Hvališ samo ljudi, ki jih poznaš in ki so ti pri srcu ne pa, kar vsakega. Domišljavec pa bi rad, da bi vsi hvalili samo njega. 


Pijanec: Sram ga je, da pije. To pa še vedno počne, da bi pozabil, da ga je sram, ker pije. Če bi le nehal piti bi opazil, da ima več od življenja. Zakaj ljudje pijejo alkohol? Da bi pozabili, ampak pozabijo samo za čas, ko nismo trezni težave pa nikoli ne izginejo dokler se z njimi ne soočimo. 


Trgovec: Pozablja na svojo osebnost. Ves dan prešteva zvezde in jih prodaja, da bi jih imel še več in bi bil bogat. A kaj mu bo denar, če pa ga nima kam dati. Ljudje pri trgovcih kupujejo že izgotovljene predmete. A, ker nihče ne prodaja prijateljev so ljudje brez njih. 


Svetilničar: On je malemu princu najbolj všeč in ga resnično spoštuje. Saj je predan svoji službi, čeprav mora zaradi hitro vrtečega planeta luč prižigat in ugašat vsako minuto, čeprav zaradi tega nima časa za počitek. Mali princ je hotel ostati na tem planetu, a je bil premajhen za oba.


Geograf: Sedi za mizo in riše druge planete. O svojem planetu pa ne ve nič. Rabi raziskovalce, a jih ni, zato je vesel, ko pride mali princ in mu pove za svoj planet, ki mu ga opiše. On pa mu svetuje, da naj obišče zemljo. 


Kača: Je prvo bitje, ki jo princ sreča na Zemlji, hkrati pa ga pošlje nazaj na svoj planet. Govori v ugankah, ker meni, da jih zna rešiti. Vzvišenost se pokaže tudi v bahanju s strupom, kar pa lahko razumemo tudi kot atribut zagotove smrti. Od tu dokaz o tem, da je mali princ razsvetljen. 


Lisica: Mu izda zakaj ima z vrtnico tak odnos in, da je zanjo odgovoren, ker ga je udomačila. Lisica mu tudi pove, da beseda udomačiti pomeni tkati vezi. Nauči pa ga tudi kako se nekoga udomači in kako to spremeni življenje dveh posameznikov. Ker se na nekoga navežeš in se potrebuješ. Lisica malega princa nauči tudi kako se gleda s srcem in zakaj je njegova vrtnica tako posebna in, da ji resnično v celem vesolju ni enake. Pa tudi, da kdor hoče videti mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno (praznina, kamor pridemo, ko dosezemo nirvano (to je končno stanje razsvetlenja)). In, da je za ljubezen potrebna odgovornost. 


Simbolika

Zvezde: pilotu predstavljajo navigacijo, po srečanju s princem pa mu predstavljajo nov pomen, saj princ živi na eni izmed njih.

Simbolizirajo tudi mistično neskončnost, a hkrati prav tako pisateljevo samoto.

Puščava: je kraj dogajanja. Običajno pomeni nekaj suhega, praznega, tudi tukaj simbolizira pisateljeve misli. S pomočjo malega princa se mu misli širijo. Skupaj najdeta tudi vodo.

Voda: na koncu zgodbe simbolizira duhovno izpopolnjevanje. Pisateljevo veselje ob vodi lahko pomeni tudi, da je bil duhovno žejen.

Vlak: pojavi se v poglavju XXII. Je kot navidezna rešitev za ljudi, saj niso nikoli zadovoljni z mestom, kjer se nahajajo. Le otroci pri vlakih vedo, da je pot bolj pomembna od končne destinacije.


Točno tako duhovno izpopolnjevanje je razsvetljenje! 


Ni bilo vsega, kar sem hotla povedati a sem to vse povedala že zgoraj. Povedala sem to, kar sem se o določenih likih in planetih sama naučila v Malem princu. In dodala navke, ki so meni pomembni. 

Vem, da je objava zelo zelo dolga a verjemi všeč mi je, da je tako! Ker je vse to v malem princu resnično zelo pomembno.


Komentarji