Zanimiva dejstva o sanjah

Danes nekaj o sanjah. Kar je presenetilo tudi mene. 

Devet stvari, ki jih o sanjah zagotovo niste vedeli


Sanje so še precej nepojasnjen pojav, s katerim se mnogi strokovnjaki podrobno ukvarjajo in skušajo opraviti čim več raziskav, da bi jim prišli do dna. A nekaj zanimivih podatkov o sanjah in spanju je že znanih.

1. Spanje vam lahko pomaga pri učenju

Se učite za težak izpit in nimate časa niti za spanje? Morda je prav to napaka, zaradi katere vam ne uspe dobro predelati težke snovi. Veliko boljši učinek pri učenju boste dosegli, če se boste učili s spočito glavo. Spanje in sanje namreč možganom pomagajo pri učenju, saj iščejo načine za reševanje težav, trdijo znanstveniki s harvardske univerze. V študiji, ki so jo nedavno objavili v znanstveni reviji Current Biology, so raziskovalci ugotovili, da so sanje način, na katerega možgani predelujejo informacije, jih povezujejo in povečujejo razumevanje novih informacij. A pri tem je ključno, da imate kakovosten spanec. Kakovost spanja in s tem zmožnost možganov za učenje lahko povečate tako, da spite v mirnem, temnem in ne preveč toplem prostoru. Pred spanjem izklopite vse elektronske naprave in druge naprave, ki bi lahko motile vaš spanec. 


2. Tudi ženske lahko med spanjem doživijo orgazem
Če menite, da lahko v spanju orgazem doživijo samo moški, se motite. Temu pritrjuje psihoterapevtka in seksologinja Barbara Bartlik: "Tako kot moški v spanju orgazme doživljajo tudi ženske. Takšni orgazmi so pogosto povezani z erotičnimi sanjami, kljub temu pa ga lahko izzovejo tudi neerotične sanje. Ko ženske spijo, se lahko zgodi, da se njihove genitalije navlažijo in nabreknejo. To se navadno dogaja med REM-fazo spanja in se ponavlja nekajkrat čez noč," pove dr. Bartlik. "Podobno se dogaja tudi moškim, ki prav tako doživljajo erekcijo v času REM-faze, ne glede na to, ali sanjajo erotične sanje ali ne," še doda.


3. Najpogostejše sanje so, da vas partner vara

Ste se kdaj prebudili s hladnim znojem, ker ste sanjali, da vas partner ali partnerica vara z vašim najboljšim prijateljem? Niste edini, je prepričana strokovnjakinja za sanje Lauri Quinn Loewenberg, ki se ukvarja z analizo sanj. Opravila je namreč raziskavo, v kateri je sodelovalo več kot 5000 ljudi, in odkrila, da je nezvestoba najpogostejša nočna mora, ki pesti ljudi. Takšne sanje imajo le redko povezavo s stvarnostjo, a so posledica strahu večine ljudi, da jih bo partner zapustil ali bodo žrtev prevare.


4. V eni noči lahko sanjate kar deset različnih sanj
Čeprav se pogosto zjutraj spomnimo le enih sanj, v resnici ponoči sanjamo tudi do deset različnih sanj. Morda se to zdi neverjetno, a znanstveniki pravijo, da so prve sanje, ki jih sanjamo, dolge le okrog pet minut, zadnje pa tudi do 45 minut. "Čez noč sanjamo vsakih 90 minut in vsak cikel sanj je daljši od predhodnega," pove Loewenbergova. V celem življenju povprečni človek tako sanja 100.000 sanj.


5. Ko se zbudite, lahko ostanete "ujeti" v sanje
Ste se že kdaj prebudili in si zaželeli, da bi se vrnili v prijetne sanje. Kot pravijo znanstveniki, to sicer ni mogoče, lahko pa ostanete v polsnu in tako še nekaj časa uživate v prijetnih občutkih, ki so vam jih prinesle te sanje. "Najboljši način, da si zapomnite svoje sanje in da še nekaj časa uživate v njih, je, da ostanete mirni še nekaj minut po tem, ko se prebudite. Ko se zbudite, tako ostanite na istem mestu, v istem položaju, ne premikajte mišic. Takoj, ko se boste premaknili, se boste avtomatsko ’odlepili’ od sanj, ki ste jih sanjali," pove strokovnjakinja za sanje Lauri Quinn Loewenberg.
Vas muči nočna mora, ki se nenehno ponavlja, in ste tako zaradi nje že nekoliko zaskrbljeni? Loewenberg meni, da morate v njih prepoznati skrivna sporočila, tako se boste nočne more rešili. 



6. Razložimo lahko tudi najbolj bizarne sanje
Čeprav menite, da vaše odbite sanje o tem, kako ste se pridružili cirkusu ali da ste znašli v snežni nevihti, nimajo nobene povezave z realnostjo, strokovnjaki pravijo, da imajo vse sanje simbolni pomen, ki je povezan z realnim življenjem, samo poiskati ga je treba. Pomen naših sanj se po njihovem mnenju namreč pogosto nanaša na stvari, ki jih moramo o samih sebi še razkriti ali so v povezavi s svetom okrog nas. Ko si želite razkriti pomen svojih sanj, tako premislite, kateri dogodek okrog vas bi jih lahko izzval.


7. Ponavljajoče se sanje so lahko izraz vaše podzavesti

Vas muči nočna mora, ki se nenehno ponavlja, in ste tako zaradi nje že nekoliko zaskrbljeni? Loewenberg meni, da morate v njih prepoznati skrivna sporočila, tako se boste nočne more rešili. Če na primer pogosto sanjate sanje, ki so povezane z izgubo ali trenjem zob, morate razmišljati o tem, kako si svoje zobe predstavljate. "V sanjah so vaši zobje, tako kot na primer tudi drugi deli vašega telesa, simboli nečesa. Nočne more o zobeh bi lahko pomenile, da vam vaša podzavest sporoča, da morate biti bolj pozorni na to, kaj govorite," pove Loewenberg.

8. Sanje lahko nadzirate

Ideja, da lahko svoje sanje omejujemo ali kako drugače nadzorujemo, se zdi neverjetna. A rezultati nove raziskave, v kateri je sodelovalo tri tisoč ljudi, kažejo, da je sanje mogoče nadzirati. 64,9 odstotka vprašanih je povedalo, da so znotraj enih sanj sanjali druge sanje, 34 odstotkov ljudi pa, da so lahko nadzirali svoje sanje. "Te sposobnosti nimajo vsi, a dobra novica je, da se takšno sposobnost da razviti," je povedala znanstvenica Kelly Bulkeley, ki pravi, da je ta tehnika izjemno pomembna za tiste, ki trpijo zaradi ponavljajočih se nočnih mor. "Pred spanjem si nekajkrat ponovite izrek: ’Če bom ponovno sanjal te sanje, se bom zavedel, da so to le sanje.’ V tem primeru se boste lahko zbudili iz nočne more ali začeli sanjati nekaj drugega," pojasni doktorica Bulkeley.


9. Da bi sanjali, vam ni treba spati
Znanstveniki trdijo, da lahko sanjate tudi na delovnem mestu, v avtomobilu ali na nogometni tekmi otroka. "Sanjanja v budnem stanju pa ne smemo mešati s sanjarjenjem, a sanjati, čeprav ne spite, ni težko. Prvi korak je, da se spomnite sanj, ki ste jih nazadnje sanjali, po možnosti kakšnih lepih sanj. Budno sanjanje pomaga pri ustvarjanju interakcije med nezavednim in budnim delom uma," dodaja dr. Bulkeley.

Tako to je bilo nekaj novega o sanjah. 
Ne pozabi se naročiti na novice. Se beremo spet ćez 4 dni! 




Komentarji