Tradicionalna božična hrana Blogmas#2

 Danes je drugi dan blogmasa in bom govorila o tradiciaonalnih božičnih jedeh pri nas in po svetu. Meni je objava zelo všeč in vem, da bo tudi tebi. Zato prijetno branje!

Katere so tradicionalne božične jedi pri nas in po svetu?

Božič praznujemo že slabih 1700 let in sicer tako, da postavimo in okrasimo smrečico in pripravimo darila, nato pa se vsa družina zbere okrog praznično pogrnjene in bogato obložene mize, na kateri ne sme manjkati nekaj tradicionalnih jedi.

Božično praznovanje je nekoč potekalo tako, da je gospodinja na sveti večer pozvonila z zvoncem. Najmlajši član družine je odprl vrata v sobo kjer je bila okrašena smrekica. Sledilo je odvijanje daril pod smreko, nato pa so se vsi člani zbrali ob bogati svečani božični večerji. V preteklosti so se na mizi za božič znašle dobre sestavine, ki so jih kmetje hranili celo leto za božič, zagotovo pa na mizi ni manjkalo nekaj mesa.

Tradicionalne božične jedi v Sloveniji


Božična večerja je že od nekdaj nekaj čarobnega. Posebno mesto med božičnimi tradicionalnimi jedmi zavzema božični kruh. Poznamo ga po različnih imenih: poprtnik, portnjak, božičnik, mižnik, župnik, stolnik, badnjak, parjenk). Položen na bel prt po tradiciji ostane na njem vse tri svete večere, za božič, novo leto in svete tri kralje.

Božični kruh je marsikje nadomestila potica. Ta je lahko napolnjena z orehi, lešniki, mandlji, makom, medom, smetano, skuto ali ocvirki. Nekako pa je za božič najbolj priljubljena orehova. Nekoč so jo sladili le z medom, sedaj pa tudi s sladkorjem. Poleg potice lahko postrežemo tudi s šarkljem ter ostalim pecivom.

Na božični večer lahko postrežemo z ribjo juho iz polenovke ali kakšno bogatejšo juho z zakuho, velikokrat pa se na meniju znajde tudi pečenka ali puran. K prilogam spadajo mlinci, pečeno kislo zelje, gratiniran krompir ter različne omake (jabolčna, holandska, hrenova…).

Božične jedi po svetu


V ZDA pa je najbolj znana božična šunka, ki pa jo pripravljajo tudi v Veliki Britaniji, na Irskem ter na Švedskem. Najznačilnejša ameriška božična večerja pa ponavadi vsebuje: pečenega purana z nadevom, brusnično omako, koruzo in grah. Za sladico pa Američani ponavadi jedo bučno ali jabolčno pito, sadno ali korenčkovo torto, različne vrste piškotov ipd.

Božična večerja v Kanadi je podobna ameriški; sestavljena je iz nadevanega purana, krompirjevega pireja in brusnične omake. Za sladico si privoščijo slivov narastek in puding, pijejo pa jajčni liker z manjšo ali večjo vsebnostjo alkohola.

Na območju vzhodne Evrope (npr.: Poljska, Ukrajina, Litva) imajo na božični večer ustaljeno navado, da postrežejo z dvanajstimi brezmesnimi jedmi, in sicer je jedilnik tako bogat zaradi tega, ker se v predbožičnem času postijo. Na Češkem tradicionalno jedo pečenega krapa in krompirjevo solato. Kot pri nas je tudi na Češkem, Poljskem, Madžarskem in v Srbiji pogosta ribja juha iz polenovke.

V Južni in Srednji Ameriki za božič jedo tamales, kjer testo napolnijo z različnimi nadevi in ga kuhajo na pari zavito v koruzne ali bananine liste. V Avstraliji pa tradicionalno pripravijo sladico White Christmas, ki je sestavljena iz mleka v prahu, kokosa, kandiranega sadja in rozin.

Franciji radi pripravijo foie gras, jed, ki je pripravljena iz gosjih ali račjih jeter, pripravijo pa tudi čokoladno rulado »La Bouche de Noel«. V Belgiji radi pečejo sladek kruh, na Danskem pa puhasto pecivo, ki je podobno našim miškam.

Tako je današnje objave, konec jaz sem uživala.  Ker pa je to blogmas se beremo spet jutri! Zato se ne pozabi naročiti na novice, da boš vsak dan blogmasa imel/a objave v svojem gmail nabiralniku!

Komentarji