Mali princ 1.Del

 Danes bom govorila o malem princu. Ta knjiga in film sta mi zelo všeč, zato sem se odločila  s tabo deliti nekaj naukov iz te knjige oz. filma.  

6 brezčasnih življenjskih lekcij Malega princa

Od lekcij o prijaznosti do skrbi za naše okolje. Sporočila v tej očarljivi pravljici so danes bolj pomembna, kot so bila kdaj koli prej.

Zgodba spremlja mladega princa, ki obišče različne planete, vključno z Zemljo, in obravnava teme osamljenosti, prijateljstva, ljubezni in izgube. Kljub slogu otroške knjige Mali princ podaja opažanja o življenju in človeški naravi.

Mali princ uči, da odgovornost, ki jo zahtevajo odnosi z drugimi, vodi do večjega razumevanja in spoštovanja odgovornosti do sveta na splošno. Zgodba o princu in njegovi vrtnici je prispodoba (zgodba, ki uči lekcijo) o naravi prave ljubezni.

Mali princ je ujel srca bralcev po vsem svetu, odkar se je prvič pojavil leta 1943. Zgodbo, ki jo je napisal pilot Antoine de Saint-Exupéry med bivanjem v Ameriki, so navdihnile njegove izkušnje v francoskem letalstvu. Na videz je to preprosta zgodba, vendar je mali princ tako moder, da njegova sporočila sočutja še vedno trajajo. Tukaj je nekaj življenjskih lekcij, ki se jih lahko naučimo iz te očarljive zgodbe. 

1. Ne bodite preveč navdušeni nad številkami

"Odrasli imajo zelo radi številke. Ko jim pripovedujete o novem prijatelju, vam nikoli ne zastavijo vprašanj, ki bi jih morali zastaviti, na primer: "Kakšen glas ima?" "Katere so njegove najljubše igre?" "Ali zbira metulje?" Namesto tega vprašajo: »Koliko je star? Koliko denarja zasluži njegov oče?" Resnično si predstavljajo, da je to najboljši način, da ugotovijo, kakšna oseba je!"

2. Pazite na planet

"Gre le za vprašanje samodiscipline," je pojasnil mali princ. "Zjutraj najprej poskrbiš zase, si umiješ zobe in obraz, kajne? No, druga stvar, ki jo morate storiti, je skrbeti za planet."


3. Ne sodi drugih po njihovih besedah, ampak po tem, kar počnejo

"Moja vrtnica me je napolnila s svojo dišavo, v moje življenje je prinesla veselje. Nikoli je ne bi smel zapustiti. Moral bi prepoznati, kakšna občutljiva sladka duša se skriva pod vsemi njenimi neumnimi igrami." 

4. Odnosi delajo življenje vredno življenja

"Kaj točno pomeni 'ukročen'?"

"No, na to se prepogosto pozablja," je rekla lisica. "Predvidevam, da to pomeni: vzpostaviti nekakšen odnos."

"Odnos?"

"Ja," je rekla lisica. »Bom razložila. Zame si le majhen deček kot vsi drugi, kot sto tisoč drugih dečkov. Ne potrebujem te in ti ne potrebuješ mene. Zate sem lisica kot vsaka druga, kot sto tisoč drugih lisic. Toda če me ukrotiš, ti in jaz, bova ustvarila odnos in zato bova potrebovala drug drugega. Zame boš edinstven na svetu… Če bi me ukrotil, bi bilo vse moje življenje veliko bolj zabavno. Spoznala bi zvok tvojih korakov in bil bi drugačen od vseh drugih dečkov. Ob zvoku katerega koli drugega koraka bi se hitro skrila v svojo luknjo v zemlji. Toda tvoj korak bi bil kot glasba za moja ušesa in hitro bi pritekla iz svoje luknje."

5. Pomembnih stvari v življenju ne morete videti z očmi, samo s srcem

''Ko je mali princ zaspal, sem ga vzela v naročje in se spet odpravila na pot. Med hojo sem bila tako ganjena. Zdelo se mi je, da nosim v naročju najbolj nežen zaklad, da ne more biti nič bolj krhkega na celi Zemlji. V soju lune sem pogledala dol na to bledo čelo, na te zaprte oči, na tiste njegove pramene, ki so trepetale v vetru: »To, kar vidim,« sem pomislila, »ni nič več kot školjka. Tistega, kar je resnično pomembno, ne vidimo z očmi.«'

6. In končno, ne pozabite pogledati v zvezde

''Zvezde različnim ljudem pomenijo različne stvari. Popotnikom zvezde povedo, kje so, kam gredo. Za druge so le lučke na nebu. Za učenjake so svet neznanega, ki ga je treba še odkriti in razumeti. Za mojega poslovneža so zlato. Toda vse zvezde molčijo. In ti? Nihče drug na svetu ne bo videl zvezd kot ti ... Tebi in samo tebi se bodo zvezde vedno smejale.''

Najlepši citati Malega princa

Mali princ je prišel med ljudi, da bi jim odprl oči za lepoto okrog njih, ki je ne vidijo. Prisluhnimo mu.

Ljudje ne vidijo lepote tega sveta, ker jih slepijo njihove strasti in napake; zato so drug od drugega bolj oddaljeni kot zvezde.

Ne vzamemo si časa, da bi sploh kaj spoznali. Pri trgovcih kupujejo kar izgotovljene predmete. Ker pa ni trgovcev, ki bi prodajali prijatelje, ljudje nimajo več prijateljev.

Skrivnost je zelo preprosta: Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

Naj gre za hišo, zvezde ali puščavo ... tisto, kar jih naredi lepe, je nevidno.

Mnogo težje je soditi sebi kot drugim. Če uspeš soditi sebi, pomeni, da si pravi modrec.

Od vsakogar smeš zahtevati le to, kar zmore.

Besede so izvir nesporazumov.

"Ljudje so to resnico pozabili," je rekla lisica. "Toda ti je ne smeš pozabiti. Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil. Odgovoren si za svojo vrtnico ..."

"Odgovoren sem za svojo vrtnico ..." je ponovil Mali princ, da bi si zapomnil...


Danes si spoznal/a malo več o malem princu, kot si vedel/a do sedaj. Mali princ je super. Saj nas nauči veliko o današnjem svetu. Vedno znova se sprašujem kako deluje univerzum? Iskreno vem kako deluje, ampak ker ga še nisem raziskovala podobrobno ga bom še naprej o vsem tem pa ti bom poročala. 

Tako je konec današnje objave, če te kaj zanima sem na voljo na družbenih omrežjih ali med komentarji. ne pozabi se naročiti na novice, saj boš tako vedno na tekočem! Se beremo spet, čez nekaj dni. 


Komentarji