Depresija 1.Del. - Nasveti

Danes bom govorila o depresiji, česa je za malo izobraževanja. Depresija je lahko zelo nevarna reč in rada bi, da veš kdaj se začne in kako se je lahko rešiš. O tem bom seveda še govorila v prihodnjih objavah. Danes pa bom samo o simptomih.


10 tipičnih simptomov depresije:
1. Občutek nemoči in brezupa: Temačen pogled na prihodnost in občutek, da se vaša situacija nikoli ne bo izboljšala. Občutek, da ne morete narediti prav ničesar, da bi izboljšali situacijo.
2. Izguba zanimanja za vsakodnevne dejavnosti: Najbolj značilna je izguba zanimanja za hobije, ki so prej predstavljali velik del vašega življenja. Spremlja vas občutek, da nimate dovolj energije ali navdiha za izvajanje vaših hobijev. Značilna sta tudi bistveno zmanjšano zanimanje za družabne dogodke s prijatelji in spolno aktivnost.
3. Spremembe teže in teka: Depresijo lahko spremlja tako huda izguba telesne teže kot veliko pridobljenih kilogramov. Spremembe za več kot 5 odstotkov telesne teže na mesec so zaskrbljujoče in skupaj z drugimi znaki opozorilni znak, da je morda prisotna depresija.
4. Spremembe spanca: Ta resna bolezen duševnega zdravja na vsakega posameznika vpliva povsem drugače. Spremembe spanca se lahko pojavijo v obliki insomnije oz. nespečnosti. Pri drugih pa se lahko pojavi neobičajno dolg spanec – utrujenost že ob zgodnjih večernih urah in spanec dolgo v dan.
5. Občutki jeze in razdraženosti: Ker gre za resno motnjo, so za depresijo značilne resne in hude spremembe v obnašanju. Oseba je zelo hitro prizadeta, razočarana, jezna ali celo nasilna. Zelo nizka je toleranca, temperament pa hiter.
6. Izguba energije: Občutki fizične, čustvene in duševne utrujenosti. Telo je težko in tudi najbolj enostavna vsakodnevna opravila (npr. obisk trgovine) lahko povzroči hudo utrujenost. Oseba potrebuje več časa za vsakodnevne dejavnosti.
7. Samosovraštvo: Ker je pri depresiji pogosto prizadeta samopodoba, je samosovraštvo pogost simptom. Spremljajo vas občutki krivde in ničvrednosti. Velikokrat krivite sami sebe, tudi za dogodke, ki sploh niso posledica vaših dejanj. Pogosto se opravičujete drugim in imate občutek, da ste v družbi nezaželeni.
8. Nepredvidena brezglava dejanja: Pojavijo se lahko v marsikaterih oblikah in se razlikujejo od posameznika do posameznika. Nekateri zabredejo v igre na srečo ali stave, drugi v prehitro vožnjo, zlorabo drog in alkohola ali izjemno nevarne športe.
9. Težave s koncentracijo in spominom: Nastop težav s koncentracijo in s sprejemanjem odločitev – tudi tistih najbolj enostavnih (npr. kaj boste jedli za kosilo). Tudi najbolj enostavni miselni izzivi predstavljajo hud napor.
10. Nepojasnjene bolečine: Bolečine prizadenejo različne dele telesa, največkrat pa se pojavijo v obliki glavobolov in bolečin v trebuhu ter mišicah in sklepih.
Vir: HelpGuide
Danes si se zagotovo naučil/a kaj novega jaz sem vsekakor se. Tako je konec današnje objave, če te kaj zanima sem na voljo na družbenih omrežjih ali med komentarji. ne pozabi se naročiti na novice, saj boš tako vedno na tekočem! Se beremo spet, čez nekaj dni.

Komentarji