Skrivnosti karme 1.Del.

Danes bom govorila o karmi. Ima povezavo z duhovnim prebujenjem/razsvetlenjem. Tega seveda nisem napisala jaz, Našla sem na internetu pa mi je res bilo zelo všeč. Zato sem uporabila v svoji objavi in pustila originalnega avtorja. 

 Kaj je v resnici karma in kako vam lahko izboljša življenje?

"Poznate kakšno osebo, ki ne počne nič drugega kot slabe stvari in se potem sprašuje, zakaj je njegovo življenje zanič? No, takšen sem bil jaz. Vsakokrat, ko se mi je zgodilo kaj dobrega, me je nekaj slabega že čakalo za vogalom: karma. Takrat sem se začel zavedati, da se moram spremeniti, zato sem napravil seznam vseh slabih stvari, ki sem jih kadarkoli storil in korak za korakom se bom oddolžil za vse moje napake. Poskušam postati boljša oseba."

Avtor: Nejc Krumpačnik -28. februarja, 2018


Zgoraj navajamo uvodni nagovor Earla iz ameriške komične TV serije My Name is Earl. In tako nekako si predstavljamo, kaj karma pravzaprav je. Nekateri nanjo gledajo kot na usodo.


V resnici nas ima večina narobe. In napačno razumevanje karme ne pomaga nikomur izmed nas.


Ko boste spoznali, kaj karma v resnici je, jo lahko uporabite kot mogočno orodje za osebnostno rast.


Potrudili se bomo torej razložiti, kaj je karma, nato pa vam predstavili nekaj možnosti, kako lahko to filozofijo uporabite sebi v prid – da zaužijete več svobode in pridobite več nadzora nad vašim življenjem.


Budistična razlaga besede karma

Najprej razčistimo eno stvar.


Karma nima ničesar opraviti z usodo. Če storite nekaj negativnega, to še ne pomeni, da se posledično tudi vam mora storiti nekaj negativnega, da se bodo stvari poravnale.


Karma sloni na vaših dejanjih in mislih slehernega trenutka.


Poglejmo preprosto in jasno razlago karme, ki jo je zapisala Barbara O’Brien na blogu buddhism.about.com.


“Beseda karma pomeni dejanje, ne pa usoda. V budizmu je karma energija, ki jo ustvarja hotena aktivnost (akcija) preko misli, besed in dejanj. Karmo sleherni trenutek ustvarjamo vsi, prav tako pa ves čas vpliva tudi na nas. Na karmo marsikdo gleda kot na nekaj, kar so storili v prejšnjem življenju in je zapečatilo njihovo usodo v sedanjem življenju. To ni skladno z budističnem razumevanjem. Prihodnost še ni določena. Potek vašega življenja lahko spremenite v tem trenutku, če boste spremenili svoja hotena dejanja in samo-destruktivne vzorce.”


Zakaj se karma v medijih predstavlja tako napačno?


V pop kulturi karma pogosto pomeni, da ljudje vedno dobijo tisto, kar jim gre.


Kako smo prišli do takšnega pogleda?


Ker imamo napačno perspektivo, da potrebujemo nekaj zunaj nas, da bi lahko bili srečni.


Če smo zmožni opustiti takšno razumevanje sreče, lahko spoznamo, da vse, kar v resnici potrebujemo je, da živimo globoko prisotni v sedanjem trenutku. Tako lahko spoznamo svojo pravo naravo.


Karma je preprosto energija. So naša hotena dejanja in misli. Energija, ki jo ustvarjamo sedaj in v prihodnosti, bo vplivala na nas. Ničesar nima opraviti z nagrajevanjem in kaznovanjem. Karma nima svojih prepričanj in je izključno pod našim nadzorom.

Tako je konec današnje objave, če te kaj zanima sem na voljo na družbenih omrežjih ali med komentarji. ne pozabi se naročiti na novice, saj boš tako vedno na tekočem! Se beremo spet, čez nekaj dni. 


Komentarji