Noč čarovnic

 Noč čarovnic 

Hojla! Pošteno smo zakorakali v oktober, ki nam je že postregel z lepo obarvanim listjem, meglo, ledeno mrzlim vetrom in s prvimi nizkimi temperaturami. Veliko se nas je ob krajših dnevih že zabubilo pod toplo odejo, gledalo grozljivke, na repeat srkakalo čajček z medom in limono, poslušalo musko, se nažiralo s sladkarijami, kupovalo strašljivo dekoracijo in viselo na Tiktoku. Če smo že morali iti ven, smo nase navlekli volneno kapo, šal, 3 puloverje, plašč in podložene škornje.

Še malo nas loči do 31. oktobra, ko že nestrpno pričakujemo noč čarovnic. Letos pride 31. oktober ravno na torek (vseeno boljše kot nič). Odločila sem se, da ti povem več o tem prazniku, ki je postal popularen tudi pri nas. Midve z Mavrično Evo obožujeva noč čarovnic ali Halloween! Radi izrezujeva buče, se šemiva v strašljive kostume, jeva sladkarije, si pripovedujeva zgodbice o duhovih, ustvarjava in gledava grozljivke.

Na splošno je noč čarovnic za naju "the most wonderful time of the year." Saj veš, kaj mislim. To je čas, ko na plano pokukajo okostnjaki v omarah, nemirni duhovi, skrite čarovnice, zakopani vampirji in krvoločni volkodlaki. To je čas, ko je tančica med obema svetoma najtanjša. Strah, groza, vznemirjenje, pričakovanje, akcija. Hitro je tema, vreme je shity in idealno za strašljive podvige. Npr. za obiskovanje hiš groze, starih in zapuščenih objektov, ruševin in strašljivih gozdov.

O prazniku

Halloween ali noč čarovnic se praznuje iz 31. oktobra na 1. november. Gre dejansko za okrajšavo "All Hallow's Eve", kar pomeni večer pred vsemi svetimi.  Praznujejo ga v Ameriki, Angliji, na Irskem, v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Močno se je razširil tudi pri nas. Običaj je, da se tega dne otroci preoblečejo v strašljive kostume in hodijo od hiše do hiše prosit za sladkarije. Okna hiš krasijo izrezljane buče, v katere se zvečer postavi sveče. Ljudje si dajo duška s strašljivo dekoracijo in s pripravo halloween zabav.

Zgodovina

Praznik ima keltske korenine. Kelti so novo leto praznovali 1. novembra. Ta dan je zanje predstavljal konec poletja in žetve ter pričetek dolge mrzle zime. 31. oktobra so priredili festival Samhain, ki ga danes bolj poznamo pod imenom »halloween« ali noč čarovnic. Kelti so namreč verjeli, da se v noči pred novim letom (31. oktobra) duhovi umrlih duš vrnejo nazaj na Zemljo. To noč naj bi se zabrisala meja med svetom živih in mrtvih.

Da bi se izognili zlim duhovom, ki bi se jih želeli polastiti, so si nadeli strašljive maske in delali hrup. Nekateri so umrlim dušam na pragih domov puščali hrano in izdolbli pridelke (npr. peso in repo) ter vanje položili svečke. Vse to, da bi dobrim duhovom pokazali pot do svojih domov in pregnali vse grešne duše. Tradicija izrezovanja buč se je začela šele v Ameriki v 16. stoletju. Kasneje se je to razširilo povsod po svetu. Še danes so izrezljane buče, ki jim rečejo "jack-o'-lantern", glavni simbol noči čarovnic.

Jack O´Lantern

Jack bil skopuški kovač in pijanček, ki je večkrat ukanil vraga. Z vragom je sklenil kupčijo "dušo za pijačo". Najprej se je vrag spremenil v kovanec, s katerim bi Jack plačal pijačo. Stari prefriganec je nanj narisal križ in vrag mu je moral obljubiti, da duše ne bo terjal še 10 let. To se je ponovilo z jabolkom in vrag se spet ni mogel spremeniti nazaj. Ko je Jack umrl, zaradi svojih grehov ni mogel priti v nebesa. Pred vrati pekla pa ga je sam peklenšček v noč poslal z žerjavico ognja. Jack je imel v žepu repo, katero je izdolbel in vanjo postavil žerjavico, da bi si osvetljeval pot. Tako je Jack postal simbol preklete duše, ki je obsojena na večno tavanje med svetovi.

Tradicija

Si vedel/a, da sta tradicionalni barvi noči čarovnic črna in oranžna? Tudi to izvira iz keltskega festivala Samhaina, saj je črna za Kelte predstavljala smrt, oranžna pa jesensko žetev. Tradicionalna igra, brez katere ni Halloweena, je lovljenje jabolk z zobmi. V večje sode se natoči vodo, vsuje notri jabolka, igralci pa jih morajo uloviti brez rok. Zmaga tisti, ki jih ulovi največ. Zabavno, mokro in "tricky".

Z nočjo čarovnic so močno povezani tudi netopirji. Kelti so kot del Samhaina prižigali kresove, ki so privabljali mrčes, in s tem tudi netopirje. O njih krožijo številna vraževerja, češ da so znanilci smrti. Zagotovo pa ne smemo pozabiti na tradicionalno iskanje sladkarij (treat or trick), ki je že dolgo del noči čarovnic. Do sredi 20. stoletja, priboljški niso bili samo sladkarije. Ljudje so jim devali: sadje, orehe, kovance in tudi igrače. Sladkarije so postale priljubljene v petdesetih letih 20. stoletja.

Noči čarovnic ni brez strašljivih filmov. Klasični vključujejo franšizo "Halloween" z Michaelom Myersom, Halloween Kills, Halloween ends. Tu so še Krik (Scream), Nočna mora na ulici brestov (nightmare on Elm Street), #Friday the 13". Tu so še Hocus Pocus, Nightmare Before Christmas, "Beetlejuice", "It's the Great Pumpkin, Charlie Brown." Meni so top tudi: Mačje pokopališče, Priklicano zlo 123, Anabelle, Meghan, Fredy, Papežev ekcorsist, Morbius, It, Žaga,, Nuna...

Danes

Danes noč čarovnic povezujemo z otroškim rajanjem. Otroci se preoblečejo v kostume, ustvarjajona strašljivih ustvarjalnicah, izrezujejo buče, plešejo, jedo sladkarije. Noč čarovnic pa ni samo za otroke. Vse več odraslih praznuje tudi ta praznik. Konec koncev, kdo si ne želi obleči svojega najljubšega superjunaka ali strašne pošasti in se odpraviti na zabavo v modnih oblekah? Zato ne glede na starost pojdite in uživajte v tem festivalu srednjih let in imejte veselo noč čarovnic! Kako boš pa ti preživel najstrašnejšo noč? Si boš pogledal kak dober horror movie? Izrezljal buče? Ustvarjal strašljivo dekoracijo. Pekel strašljive prigrizke? Obiskal kakšno hišo groze? Zakleti gozd? Obiskal halloween party? Kjerkoli že boš, imej strašljivo dober čas!

To objavo je napisala moja BFF, ki ima čez tudi helloween na najinem skupnem blogu totalna zmešnjava 

Tako je konec današnje objave, če te kaj zanima sem na voljo na družbenih omrežjih ali med komentarji. ne pozabi se naročiti na novice, saj boš tako vedno na tekočem! Se beremo spet, čez nekaj dni. 

Komentarji

  1. Jaz noči čarovnic ne bom praznovala saj je ta praznik, praznik hudiča. Zakaj bi ljudje praznovali nekaj tako slabega kot je to? Včasih so na ta dan pobijali nedolžne otroke in jih žrtvovali, sedaj pa se to praznuje?? Sej mamo pust in cel kup drugih praznikov

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar