Vodnik pospravljanja - Motivacija

Danes ti dam par nasvetov za pospravljanje, ki sem jih našla v planerju od lanskega šolskega leta in mi je bil tako zanimiv, da sem se ga odločila objavit tudi tukaj, 

 Preprosto malo pospravi! Pospravljanje in metanje stran je lahko resnično prijetno! Ne verjameš? Poskusi! Globoko vdihni in izdihni. 

Kot nalašč pred začetkom šole: razvrsti vse šolske stvari iz zadnjega leta. Kaj še potrebuješ, kaj lahko gre vstran? 

Preizkušena metoda strokovnjakov za pospravljanje: vsak dan vrzi eno stvar vstran. Odvrzi jo, oddaj ali podari. Imaš več kot preveč stvari?

Za več prostora v omari: Omaro izprazni in razvrsti obleke. Zavrzi vse, kar ti ni več prav, česar že več kot dve leti nisi oblekla ali česar ne boš nikoli oblekla… Potem pa sistematično spet pospravi omaro. 

Pospravi pisalno mizo - na njej ne sme biti ničesar. Razvrsti vse, kar leži na pisalni mizi, in za vse poišči prostor na polici ali v predalu.

Ker je bilo to malo premalo bom dodala še 11 trikov za hitrejše pospravljanje iz interneta, ki sem jih sama tudi preizkusila in učinkujejo. 

Človek naj bi v življenju porabil 1140 dni samo za čiščenje svojega doma. To naj bi pomenilo, da na dan porabimo skoraj dve uri za čiščenje. S preprostimi triki boste dom očistili hitreje in bolj učinkovito vzdrževali red.

Začnite s pospravljanjem nereda

Čeprav se zdi, da bi bilo nered smiselno naprej pospraviti, se zaradi želje, da bi bilo čim prej čisto, posvetimo drugim stvarem. Če nereda ne pospravimo takoj, lahko pospravljanje še podaljšamo. Najbolje je, da rokave zavihamo pri nepospravljenih policah, polnih šare, neurejenih omarah in drugih kotičkih, kjer se nam nabira navlaka. Pospravljanja se lotimo po sobah. Najprej izločimo vse stvari, ki tja ne sodijo. Knjige, igrače in elektronske naprave pospravimo tja, kamor sodijo, kot tudi oblačila na stolu itd.

Uporabite vrečo za smeti

Med pospravljanjem navlake naj bo vreča za smeti vaša najboljša prijateljica. S seboj jo vzemite v vsako sobo, ki jo pospravljate, in v njo zmečite vse, kar sodi v smeti. Na takšen način boste skrajšali čas pospravljanja, saj vam ne bo treba v vsaki sobi prazniti koša za smeti.

Znebite se vseh stvari, ki jih niste uporabljali vsaj leto dni. Na takšen način bo vaš dom brez neuporabne navlake.

S seboj nosite koš z gobicami za pomivanje in čistili

Pred čiščenjem izberite tista čistila, ki vam bodo prišla prav. Za vsako sobo boste potrebovali določena čistila, ki si jih lahko že vnaprej pripravite. Če jih boste vse spravili v koš, ki ga nosite s seboj, pa boste imeli manj dela z iskanjem primernih čistil.

Najprej pobrišite prah, potem posesajte

Včasih se vam mudi, zato najprej posesate in šele kasneje pobrišete prah. S tem ste si naredili dvojno delo, saj je ves prah, ki sta ga pobrisali s polic, pristal na tleh. Zato je najbolje, da najprej pobrišete prah na policah, najbližje stropu, na koncu pa šele posesate tla.

Sledite vzorcu

V glavi si ustvarite sliko, kako boste pospravljali, in potem temu vzorcu vsakič znova sledite. Najbolje je, da začnete pospravljati v tisti sobi, ki vam je najljubša ali pa ki ne bo zahtevala veliko vašega časa, na takšen način se boste ogreli in se lažje pripravili na pospravljanje.

Ne drgnite, samo škropite

Najprej vse površine poškropite in pustite, da čistilo opravi svoje. Brisanja se lotite šele, ko bodo vse umazane ali prašne površine poškropljene. Poleg tega vam bo pospravljanje vzelo manj časa, saj bo zaradi čistila umazanija hitreje odstopila, vam pa ne bo treba drgniti.

Ne pozabite na zaključne letve

Med pospravljanjem pogosto pozabimo na letve, kjer se stikajo tla in stene. Po brisanju prahu se tam pogosto nabere umazanija. Pred sesanjem jih pobrišemo z mokro krpo.

Posesajte sedežne garniture

V oblazinjenemu pohištvu se nabira ogromno pršic, zato je nujno, da jih vedno posesamo.

Okna pomijte s sredstvom za pomivanjem posode

Namesto sredstva za čiščenje stekel, raje uporabite sredstvo za pomivanje posode. Z njim boste lažje odstranili vso umazanijo s stekel, učinkovit pa bo tudi pri mastnih madežih, ki jih na oknih pustijo naši prsti.

Čistite sproti

Pečico je najbolje očistiti po koncu kuhanja, saj je umazanijo lažje odstraniti, dokler je sveža. Če boste pustili, da se madeži posušijo, potem jih boste težje odstranili, za čiščenje pa boste porabili več časa.

Seznami

Sestavite sezname, kaj vse morate pospraviti, in določite, kako pogosto se morate tega opravili lotiti.  Dnevno morate: postlati posteljo, pospraviti kuhinjo, obrisati površine v kopalnici, pomiti posodo, pospraviti delovno mizo, oprati perilo. Tedensko morate: posesati in pomesti hišo, pomiti tla, posesati oblazinjeno pohištvo in vzmetnico, zamenjati posteljnino, očistiti kopalniško keramiko, pomiti okna in ogledala … Mesečno morate: obrisati luči, oprati pregrinjala, očistiti sesalec, sprazniti in očistiti hladilnik, pomiti vse koše za smeti …

To bo za to objavo vse jaz sem uživala v pisanju in ti si v branju torej sva/sve obe/oba zmagala/li. Jes! Se vidimo spet v naslednji objavi čez 4 dni. Lep dan še naprej.

Komentarji