Spomladansko čiščenje 3.del.

Danes je čas za zadnji del spomladanskega čiščenja vem, da je že poletje ampak vseeno. 

1. Pospravimo

Čiščenje ne bo mogoče brez predhodnega pospravljanja: uredimo notranjost vseh omar in predalov. Posebno pozornost namenimo kuhinjski shrambi (zavržemo vsa živila s pretečenim rokom in tista, ki so že dalj časa odprta), garderobni omari (doniramo oblačila, ki jih ne bomo več nosili) in domači pisarni (končno uredimo vse papirje, kable in si uredimo produktivno delovno postajo).

Pospravimo tudi garažo in vrtno lopo.

Ob pospravljanju vedno tudi prebrišemo notranjost omar: najbolje kar z mlačno milnico in krpo iz mikrovlaken. 

2. S krpo in sesalcem do stropa do tal

Da spomladansko čiščenje ne bo prevelik zalogaj, se ga lotimo prostor za prostorom. Oborožimo se le s sesalcem, toplo milnico in krpo iz mikrovlaken – sintetičnim čistilom se poskusimo popolnoma izogniti. Sobo presesamo ali prebrišemo od tal do stropa – ne pozabimo na svetila, filtre prezračevalnih in klimatskih naprav, podboje vrat, vratna krila, kljuke, stikala, okna, okenske police in senčila … Stene ometemo in saniramo prve znake plesni. Umazane stene poskusite osvežiti s čudežno gobico, ki s stene brez težave odstrani celo otroške risbe. 

Obrišemo tudi vse pohištvo, posesamo njegove oblazinjene dele, morebitne madeže tretiramo s čistili za tkanine; posesamo in prebrišemo tla.

Za zahtevnejše prostore, kot sta kuhinja in kopalnica, si vzamemo več časa. Prebrišemo vse stenske in talne obloge, očistimo fuge, če je potrebno, vzamemo si tudi čas za madeže vodnega kamna in maščobo. V kuhinji očistimo tudi filter nape in pečico. Za ta dva prostora se splača razmisliti tudi o profesionalni pomoči – čistilni servis bo nalogo opravil s profesionalnimi čistilnimi sredstvi in v pol manj časa, vi pa se medtem raje podajte na sproščujoč sprehod.

3. Zunanje čiščenje

Tudi balkon oziroma okolico hiše najprej pospravimo in očistimo od zgoraj navzdol: ometemo pajčevine, prebrišemo senčnico in zunanje pohištvo, očistimo tlakovce in leseno teraso. Pri čiščenju zunanjih površin nam bo prav prišel visokotlačni vodni čistilec (sploh za večje tlakovane površine); ali pa sirkova metla in krtača.

Ko je enkrat očiščen grajeni del našega doma, pa se začne za marsikoga tisti najlepši del spomladanskega prebujanja – skrb za vrt. Trato pograbimo in prezračimo, začnemo z urejanjem gredic ali postavimo visoke grede, obrežemo grmovnice, trajnice in sadno drevje, presadimo rastline v loncih … in uživajmo v prvih znakih pomladi.

Tako je konec današnje objave, če te kaj zanima sem na voljo na družbenih omrežjih ali med komentarji. ne pozabi se naročiti na novice, saj boš tako vedno na tekočem! Se beremo spet, čez nekaj dni. 

Komentarji