Dan državnosti

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Slovenija. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustanova listina o samostojni in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Dan državnosti se ne sme zamenjati z dnevom samostojnosti in enotnosti, ki se praznuje 26. decembra v spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita, na katerem je 88,5% Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država.

Vsako leto na predvečer praznika je praznovanje potekalo na Trg republike, od leta 2011 pa na Kongresnem trgu.

Na isti dan je razglasila neodvisnost od Jugoslavije tudi Hrvaška.

Dan državnosti - Zgodovina

25. junija 1991 je slovenska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani.

„Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan!“ To so bile besede prvega slovenskega predsednika Milana Kučana ob razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti Slovenije junija 1991.

Kučan je med drugim govoril, kako z rojstvom dobi človek pravico do sanj, z delom pa pravico, da zbližuje življenje in sanje. Slovenci so z ustanovitvijo končno postali nacija.

Prva slovesnost na Trgu republike leta 1991 je bila inavguracija slovenske države, ko je nacionalna skupnost simbolizirala prehod v novo ustavno dobo. Tolikšne enotnosti ni bilo na osrednjem trgu pred slovenskim parlamentom oziroma nekdanjo Skupščino nikoli več.

To je bila tudi edina od slovesnosti ob dnevu državnosti, ki so jo lahko prenašale tuje televizije oziroma so sprejemale signal slovenske nacionalne televizije.

Slovenija zato praznuje dan državnosti 25. junija. Vsako leto na predvečer praznika poteka praznovanje na Trgu republike.

Na isti dan je razglasila neodvisnost od Jugoslavije tudi Hrvaška.

Jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti.

Oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo so se začeli 27. junija.

Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, vnovič zasedli mejne prehode, jugoslovansko vojsko na slovenskih tleh pa zavrla v vojašnicah.

Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice.

Vem, da je to bilo včeraj ampak objava je na vrsti danes. 
Tako je konec današnje objave, če te kaj zanima sem na voljo na družbenih omrežjih ali med komentarji. ne pozabi se naročiti na novice, saj boš tako vedno na tekočem! Se beremo spet, čez nekaj dni. 

Komentarji

  1. Težava je le v tem, da smo državnost uspeli v dobrih 30 letih praktično razprodati. Uspešna podjetja,ki so bila paradni konji smo pridali ali jih je požrla privatizacija, največje banke so pohopsali tujci, ključne poteze nam diktirajo iz tujine.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar