Spomladansko čiščenje 2.Del. - Nasveti

 Danes je čas za 2. Del. spomladanskega čiščenja. 

Sistematično se lotite enega prostora za drugim

Pri spomladanskem čiščenju se vam ni potrebno lotiti celega stanovanja v enem zamahu. Čiščenje naj bo organizirano in lahko traja tudi več dni. Lahko se lotite enega prostora za drugim in se v vsakem najprej znebite stvari, ki jih ne potrebujete več in ki prostor le utesnjujejo. Nato preidite na brisanje prahu, čiščenje, sesanje, itd. v vrstnem redu, ki vam najbolj odgovarja.

Do nepotrebnih stvari bodite neusmiljeni

Priznajte si, da nekaterih stvari v stanovanju že kar nekaj časa ne potrebujete in vam na noben način ne koristijo. Spomladansko čiščenje je odličen čas, da se teh stvari znebite, jih odvržete ali pa podarite nekomu, ki bo imel od njih več koristi.

Naj vaš dom zadiha

Neurejen ali prenatrpan prostor ustvarja občutek zmedenosti, utesnjenosti in stresa ter kvari notranji mir. Zato je zelo pomembno, da prostor izpraznimo in ustvarimo dom, ki nas navdaja s svežino ter nas napaja s pozitivno energijo. Odprite okna in v svoj dom spustite vonj pomladi, zimsko garderobo pa lahko počasi mirne volje očistite, zložite ter pospravite v pobrisane omare.

Spomladanski sončni žarki razkrijejo resnico

Prvi sončni žarki neusmiljeno razkrijejo vsako pikico prahu, ki je bila pozimi skrita v senci togih dni. Da se kaj takšnega ne bo zgodilo ob najmanj primernem trenutku, na primer v prisotnosti gostov, se poleg temeljitega brisanja prahu s pohištva lotite tudi zaves. Te lahko snamete in umijete v pralnem stroju ali pa jih obdelajte s parnim čistilnikom. Enako velja za preproge, ki prav tako kličejo po globinskem čiščenju in sesanju.

Skušajte doseči, da se gladke površine vašega doma ponovno zalesketajo. Posebno skrb namenite kuhinjskim ter kopalniškim elementom, tlom in oknom. Pri tem lahko uporabite industrijska čistila ali pa kar domača eko čistila kot sta na primer kis in soda bikarbona, ki odstranjujeta vodni kamen ali pa limona, ki deluje razkuževalno.

Skriti kotički

Pri spomladanskem čiščenju se lotite tudi tistih kotičkov, ki ste jih pozimi morda namerno spregledali, ker so težje dostopni. Mednje sodi recimo tisti temni prostor za omaro, za televizorjem ali za računalnikom. Zveni kot veliko dela, vendar občutek popolne čistoče doma bo fenomenalen.

Poskrbite za ležišče

Spomladansko vzdušje vnesite tudi v spalnico in tako poskrbite za prijeten spanec, ki bo odgnal spomladansko utrujenost. Žimnico obrnite na drugo stran vsake tri mesece, obrnite pa jo tudi tako, da spodnji del postavite na vrh, saj s tem ohranjate njeno obliko. Žimnico tudi posesajte. Otresite in posesajte tudi blazine ter odeje.

K čiščenju povabite celo družino

Sezonsko čiščenje je za eno osebo kar zajeten projekt, zato lahko k temu opravilu povabite tudi druge člane gospodinjstva, saj je delo v dvoje ali skupno delo hitrejše in veliko bolj zabavno.

Tako sem pišla do konca objave o čiščenju Junija pride še en del. Naroči se na novice, da boš vedel/a kdaj in za še več takih objav in poučnih vsebin. Bereva se spet čez nekaj dni.

Komentarji