To mora imeti vsaka šola!

Danes nekaj novega: Razmišljala sem o besedah enega od vas, ki to berete in dobila to genialno idejo: 

Šola bi se po mojem mogla osredotočat na to, kaj učence oz. dijake ali študente sploh zanima.  In se potem osredotočiti na to kaj lahko naredi, da se v tej veščini izuči oz. se izboljša. Da se mu ji pomaga kako lahko postane boljši/a. Mogli bi otroke in dijake, vprašat kaj si ti želiš postati?? Mogoče bi mogli v šolah imeti poseben predmet ali celo posebno izobraževalno skupino al neki kar vključuje 8 in 9 razred. Ker bi lahko odkrili kaj bi v življenju sploh radi počeli. V končni fazi imajo ravno tisti učenci v teh razredih informativne dneve in res je žalostno, da otroci ne vejo kaj bi počeli celo življenje in grejo v neko šolo sam zato, da osrečijo starše ali ker imajo nizke ocene od prej. Nekateri pa grejo potem na gimnazijo in se dobesedno še 4 leta učijo nekaj kar jih ne zanima in gredo na nek faks, kar jim omogoča, da o tem kaj bi radi prestavijo za 4 leta, kar pa spet ni okej, ker potem si tak kt jaz ne veš kaj bi oz. bi rad tok reči pa ni časa. 

Res bi bilo super v vseh šolah, da se bi uvedel obvezni izbirni predmet, ker bi se pogovarjali o ciljih in o tem kaj to so pa tudi, kaj si v prihodnosti želijo. Super pa bi bilo, da bi ta predmet imel možnost, da čisto vse, kar bi otroci, dijaki rekli, da bi poskusili. In bi to lahko naredili v različnih podjetjih v računalniški učilnici v kuhinji in tako naprej. Mislim, da bi to dodatno pozitivno vplivalo na vse otroke. Oz na to kaj bi otroci res radi počeli v življenju mogoče je lahko to za izbirni predmet celo že v 7 razredu, ko se začnejo. Že zato, da imajo možnost, da odkrijejo več stvari in, da vidijo kaj bi pa mogoče bilo za njih za vsakega posameznika. 

Vem, da je napisano bore malo, ampak do tu sem prišla idejo, če bo komu všeč lahko še dodatno razvijem in naredim, da bo v kontekstu oz, da bo za uporabo na vseh šolah po svetu. Za začetek v vseh slovenskih osnovnih šolah. 

To je vse za današnjo objavo beremo se spet, čez nekaj dni. 

Ne pozabi se naročiti na novice in povedati drugim za moj blog. Pusti kak komentar. Ne grizem!!


Komentarji

  1. Težava danes je, da danes učencev in ljudi nasploh nič kaj dosti ne zanima, ali pa jih zanimajo take stvari, do katerih se da priti po liniji najmanjšega napora. Zato je tudi mnogo šol postalo ustanove, ki dajo papir, znanja pa bolj malo.
    V glavnem pa tudi same šole spodbujajo tako oklevanje. Če gre komu bolje, mu takoj na vse pretege razlagajo, da mora na gimnazijo, ali tudi popularno srednjo ekonomsko šolo, v tem obdobju si pa mladi tudi še stokrat premislijo, kaj bi sploh radi, na koncu pa še itak vpišejo v skladu z linijo najmanjšega napora, reklamo in tem, kam gredo prijatelji. Odločanje z lastno glavo je precej izumrlo, se mi zdi ..

    OdgovoriIzbriši
  2. Danes imajo mladi veliko več možnosti kot so jo imeli nekoč. Imaš ogromno nekih tečajev ali delavnic npr. kuhanja, šivanja, itd. Tako da možnosti odkrivanja kar te veseli je ogromno, problem je v tem kar je napisal/a že nekdo zgoraj da mladin nič več ne zanima... naloga šole je da nas uči in ka seveda bi se pričakovalo da nam pomaga odkriti naše "poslanstvo" ampak to ni glavno in šola žal ne more izploniti željo vsem, to je na učencu in njegovim staršem. Kot dijak oz ko dopolniš 15 let imaš ogromno možnosti da se zaposliš npr. lahko samo za 2 tedna, da vidiš kako izgleda neko delo in tudi tako pridobiš izkušnje. Prav tako pa gimnazija ni slaba stvar. Obstajajo poklici, ki jih ne moreš pridobiti brez fakultete in v nekaterih primeric pač potrebuješ gimnazijo. Sama sem šla na gimnazijo, ker res nisem vedela kaj si želim postati, zdaj po štirih letih pa sem odkrila kaj resnično želim početi in sem res hvaležna, da sem se odločila za gimnazijo ki mi je za povrh usega v 4 letih dala ogromno enih izkušenj. Drugo leto komaj čakam, da začnem faks in bom po 6 letih lahko opravljala svoj sanjski poklic.
    Vse kar sem hotela reči, ne prelagat odgovornosti na druge. Tvoje življenje je, zato naredi nekaj iz njega če pač želiš nekaj imeti.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar