Samski ali v vezi? - Čas za vas

 Na svetu so ljudje, ki so v vezi, in tudi taki, ki so samski. Verjetno je že marsikdo od nas naletel na vprašanje, kaj od tega je boljše. Prav gotovo ste tudi že poslušali ali brali kakšno polemiko na to temo, ki se je včasih sprevrgla tudi v besedni obračun med vezanimi in samskimi. Pri tem so vezani ponavadi smatrani kot srečni in uspešni, samski pa kot popolno nasprotje vsega tega. Take polemike se ponavadi dogajajo tudi med ljudmi z otroki in tistimi brez njih, a to je že druga tema. Dejstvo pa je, da odgovor na to vprašanje ni enoznačen, temveč je vse odvisno od posameznika, časa, situacije in še marsičesa. Ljudje namreč nismo vsi enaki. Nekaterim ni poseben problem, če so krajši ali tudi daljši čas sami s seboj, spet drugim je neprijetno, če se ne gibljejo ves čas v nekih socialnih krogih. A tako eni, kot drugi imajo svoje razloge in prioritete za svojo odločitev. Pogosti argumenti, zakaj biti v vezi, so sledeči. 


 Mnoge izpolnjuje občutek ljubezni (ne zaljubljenosti, to je druga stvar), bližine in pripadnosti. V današnjem svetu indvidualizma, ko se mnogi držijo bolj zase, je lepo imeti nekoga, h komur se vračamo, mu zaupamo, se mu odpremo ali pogovorimo o tej ali oni stvari. Mnoge študije trdijo tudi, da ima srečen in izpolnjujoč partnerski odnos pozitiven vpliv na zdravje, zmanjša možnost anksioznosti in depresije, izboljšajo se tudi sposobnosti komunikacije in sklepanja kompromisov. 

Določene zadeve je lažje početi v dvoje. Pa seveda tu ne mislim na spolnost, tista je le pika na i, ko je vse ostalo urejeno, temveč je tu mišljena medsebojna pomoč pri vsakodnevnih zadevah in tudi pri problemih, svetovanje drug drugemu, graditev skupne prihodnosti in medsebojno dopolnjevanje. Sploh v preteklosti je bil pomemben razlog tudi finančni vidik, saj ženske niso imele dovolj fizične moči za vsa dela, ravno tako so bile tudi finančno gledano v šibkejšem položaju, saj je bil moški tisti, ki je domov prinašal glavnino prihodkov. Del tega je ostal tudi danes, saj si dva precej lažje delita stroške, skrb za družino, kredite, itd. 

 V vezi ni prostora za egocentrizem in sebičnost; tu je potrebno to dvoje odriniti vstran, da se lahko sprejemajo kompromisi in skupne odločitve, da se navadimo žrtvovanja in odpovedovanja, in da se lahko izpolni tudi potrebe in želje partnerja. Vse to potem lahko pozitivno vpliva tudi na odnose posameznika do drugih ljudi, s katerimi prihaja v stik, kar pomeni, da lahko postaneš tudi boljši človek. Seveda pa kljub trditvam nekaterih obstajajo tudi pozitivni aspekti samskega življenja. 

 Samski imajo več časa zase, pa tudi za prijatelje in primarno družino. V tem času lahko raziskujejo svoje želje in potrebe, ugotovijo, kaj jih osrečuje in kaj ne, lahko se tudi lotijo kakršnekoli oblike izobraževanja, se odpravijo na potovanje, izkusijo kakšno novo dogodivščino. Samskost omogoča tudi navezovanje stikov in prijateljstev po lastni izbiri, kar v partnerski vezi navadno ni mogoče. Poleg tega lahko živijo v svojem tempu, si sami določajo čas svojih aktivnosti brez hitenja ali čakanja, kar je v modernih časih redka dobrina, ki je večinoma nimamo velikokrat na voljo. 

Samskim lahko zaradi dejstva, da jih ni potrebno porabljati za skupno življenje, ostane več financ, ki jih lahko ob hkratnem dejstvu, da imajo več časa zase, porabijo po svojem okusu. Več časa lahko pomeni tudi več časa za posvečanje karieri (in tudi sprejemanje določenih tveganj brez ozira, kaj bo o tem mislil partner), morda celo za kakšno občasno delo, in dodaten zaslužek, kar je dobrodošla popotnica za ustvarjanje pogojev za morebitno kasnejšo vezo. 

 Z nekaj discipline je lahko samsko življenje priložnost za bolj zdravo življenje. Lahko si privoščimo hrano po svojem okusu, ki nam najbolj ustreza, se vpišemo v kakšno obliko vadbe, lahko se lotimo tudi kakšne daljše fizične aktivnosti, ki zahteva več časa, kot je recimo pohodništvo, kolesarske ture, in podobno. 

Pa smo prišli do konca objave. Če imaš kakšen komentar na to temo, želiš deliti svoje poglede in izkušnje glede tega, si vabljen, da svoje mnenje deliš v komentarju spodaj. Ne pozabi se naročiti na novice, saj boš tako vedno na tekočem! Se beremo spet čez nekaj dni. 

Možnost za pisanje objave zame še vedno velja tu je link za več informacij, ki sem jih objavila že januarja letos! Postani bloger/ka . Za več informacij sem ti na voljo na družbenih omrežjih!

Komentarji