Petek 13 - Zanimivosti

Danes sem zate našla nekaj novega o petku 13, kar še mogoče ne veš. Zagotovo ti bo všeč. Objava ne bo dolga zato jo kar preberi hehe. 



Kaj morate vedeti in kako ga preživeti: 

Zakaj toliko strahu, če trinajsti v mesecu pade na petek? Je v tem res kakšna magična moč? Je potrebno biti bolj previden? Edino kar je zagotovo - nič ni boljšega, kot pogovarjati se o petku trinajstem na petek trinajstega. 
Strah pred petkom trinajstim ni osnovan na kakšni konkretnejši znanstveni logiki. Kot pri vseh vraževerjih, je strah tu le zavoljo strahu samega in ne potrebuje dodatne razlage ali ozadja. Ker pa je petek trinajsti in njegovo prekletstvo je močno zakoreninjeno v zahodnih kulturah, nas je seveda zanimalo, zakaj je v resnici petek trinajsti tako nesrečen dan?

Petek 13. velja za nesrečen dan že preko 700 let, a točen izvor tega vraževerja ni znan. Mnogi njegove začetke iščejo v 12. stoletju, ko naj bi se začela več tisoč let trajajoča vojna, v kateri so si vplivne kaste zahodnega sveta pričele nabirati nepredstavljive količine bogastva. Eden od uporov proti temu kopičenju se je potem zgodil stoletja kasneje, leta 1307, ko so aretirali številne templjarje (viteze), ki so zaroto po dolgotrajnih mučenjih tudi priznali. Templjarje so nato zažgali na grmadah.

Zgodovinar Donald Dossey ima nekoliko drugačno razlago. Po njegovo naj bi kolektivni strah pred petkom 13. bil v bistvu združitev dveh vraževerij: nesrečnost številke 13 in nesreče, ki naj bi ji prinašal petek. 

To je za danes vse se beremo spet čez 4 dni. 

Komentarji

Objavite komentar