Kretska izginula civilizacija 1. Del. - Teorije zarote

S Krete je prišla legendarna civilizacija, ki je častila bika, gradila veličastne palače in trgovala po vsem sredozemskem svetu. Izginotje te napredne kulture v 15. stoletju pr. n. št. nikoli ni bilo zadovoljivo pojasnjeno. Vse do začetka 20. st. arheologi niso posvečali prav veliko pozornosti otoku Kreti.

Stari Grki so pripovedovali veliko povesti o tem goratem otoku v južnem delu Egejskega otoka.
Zanje je bila Kreta domovina močnega pomorskega ljudstva, kateremu je vladal legendarni kralj Minos, ki se je rodil iz zveze med očetom bogov Zevsom in feničansko princeso Evropo.
Da bi jo ugrabil, se je Zevs spremenil v belega bika in Evropo odnesel daleč na Kreto.
Po legendi je bil Minos velik in pravičen kralj, ki je vladal dobršnem delu egejskih otokov in grškega kopna.

Legenda pripoveduje tudi o Minotavru, zveri s človeškim telesom in bikovo glavo, ki se je potikala po obali in podila tujce stran.
Pripoveduje tudi o labirintu, kamor naj bi Minos pošast zaprl, in kjer so vsakih devet let žrtvovali po sedem fantov in deklet, vse dokler je Tezej ni ubil.

MINOSOV OTOK

Stoletja si menili, da so te zgodbe čista izmišljotina, zato je Kreto obdajal pajčolan skrivnosti in eksotičnosti. Vse pa se je spremenilo po zaslugi britanskega arheologa Arthurja Evansa.
V začetku 20. stoletja je Evans na templju izkopanin Minosove palače v Knososu lahko potrdil, da se legenda o kralju Minosu opira na dejstva, in domneval, da je bila Kreta središče napredne civilizacije že več kot dva tisoč let pred Kristusovim rojstvom. Minosu v čast jo je Evants poimenoval minojska civilizacija. Po Evansu so bili Krečani prva pomorska velesila na svetu. Njen kulturni vpliv je segal od zahodne Evrope do Egipta in na še mnoge druge dežele. Krečani so bili tako močna trgovska in pomorska nacija, da so zahtevali davek celo od še vedno barbarskih Grkov. Seveda razen tega nimamo natančnejših podatkov. Ljudstvo, ki naj bi v zgodovini igralo pomembno vlogo, skoraj ni zapustilo zapisov. Glinaste plošče, ki so jih odkrili med raznimi izkopavanji, nam ničesar ne povejo, kajti minojska pisava, imenovana Linear A, doslej še ni bila razvozlana. Zato se lahko zanesemo samo na delo arheologov.

 Danes sem začela z novo vrsto objav. To je še ena stvar, ki jo rada počnem v svojem življenju. Zelo me zanimajo skrivnosti in misteriji pa tudi izginotja in umori. Ta nova vrsta objav bo govorila ravno o tem. O teorijah zarote in o drugih zanimivih stvari iz preteklosti. Vir ni internet, samo slike so iz interneta. Doma imam namreč 2 knjigi, ki govorita o takih skrivnostih. Zato bom to samo izpisala iz niju. 

Da ne bo pomote to ni vse prideta še 2 dela o tej civilizaciji. Zato se naroči na novice, da boš na tekočem. 

Se beremo spet čez nekaj dni.


Komentarji