Izziv za praznovanje božičnih praznikov Blogmas#10

Prišel je december in kmalu bo tu božični čas. Za mnoge najlepši in najbolj pravljičen čas v letu. Ulice in domovi so praznično okrašeni, sliši se glasba z božično tematiko, TV kanali predvajajo filme s podobami božične idile. A če pogledamo med vrsticami, vse ni nujno tako, kot se zdi. Ne verjamete? Morda menite, da tako menijo le pesimisti? Če je tako, potem berite dalje.


Božični čas je podobno, kot tudi drugi večji prazniki, žal postal čas nebrzdanega zapravljanja, zapovedanega druženja prenajedanja in prisiljenega veselja, največkrat kar z osladnimi metodami. Čeprav vse to mnogim nudi občutek izpolnjenosti in sreče, pa ti občutki večinoma ne trajajo dolgo. Ko začetna evforija mine, nam po zapravljanju ostane prazna denarnica, darila kaj rada obležijo v kakšnem kotu, o pasteh prenajedanja pa je dovolj povedanega kje drugje.

Tudi sreča ni univerzalna. Kljub temu, da je božič smatran kot vesel in družinski praznik, to ne velja nujno za vse. Nekateri namreč po spletu okoliščin v tem času ostanejo sami. Morda gre za bolj introvertirane posameznike, ki se ob vsej tej propagandi počutijo še bolj odrinjene od družbe. Tudi ideali božične sreče so nastavljeni precej visoko, kar v ljudeh, ki jih dejansko ali le po svojem mnenju ne dosegajo, pušča slabe občutke. Sreča je pač čustvo, ki kljub mnenju nekaterih ne deluje na ukaz. Tako, kot recimo tudi ljubezen ne.
Ni namreč naključje, da je božično-novoletni čas znan kot obdobje z največ depresije, kar se nekako ne sklada z idealistično podobo praznikov.


In zdaj k izzivu. Poskusimo tokratne, po možnosti pa vse naslednje praznike, preživeti drugače od ustaljenih vzorcev, ki nam jih vsiljujejo predvsem mediji, vendar kljub temu od njih potegniti največ:


- Pustimo v tem obdobju medije vsaj nekoliko bolj ob strani, saj so ti največji vir nerealnih predstav o praznikih, ki na koncu ljudi pustijo prazne.


- Namesto pričakovanj, kako morajo izgledati prazniki in kaj bodo ti prinesli, se raje osredotočimo na tukaj in zdaj. Spomnimo se na vse dobro, kar smo doživeli v tem letu in kaj dobrega imamo v tem trenutku. Tudi novoletne zaobljube naj nas ne obremenjujejo preveč.


- Množice daril in obilne pojedine ne morejo nadomestiti pristnih človeških odnosov. Namesto norenja po prepolnih trgovinah, ki bolj spominja na bližajoči se konec sveta, kot na praznični čas, se raje posvetimo bližnjim in tistim posebnim osebam v našem življenju. Iskren pogovor, želje iz srca in tople besede dostikrat pomenijo več od materialnih dobrin.


In nenazadnje – skušajmo čim več tega uporabljati čim večkrat, ne le na predpisane datume.


Kaj menite o tem vi? Ste pripravljeni na takšen izziv, čeprav vas utegne potegniti iz neke vrste življenja po ustaljenih tirnicah in cone udobja? Vabljeni ste, da svoje mnenje o tem, kakršnokoli že je, podate v komentarju.

Se beremo spet jutri! 

Komentarji