Nenavadne božične tradicije 2. Del Blogmas#1

 Danes je prvi December!!! 

Jaz sem zelo vesela, ker je končno čas za moj tradicionalni blogmas. Letos že 4 po vrsti, ko bo 10 bo to noro. Skratka letos sem ga malo spremenila. Kako boš pa videl/a v samih objavah, ki bodo prihajale dnevno vse do 24.12.2022. 

Pa kar začnimo s prvo objavo prijetno branje ti želim. Aja še opozorilo ta objava je daljša!!

V Grčiji preganjajo duhove

V Grčiji, ki je večinoma pravoslavna, praznujejo božič dva tedna kasneje. Takrat spečejo kolač s skritim majhnim zlatnikom (ta običaj prevladuje v več pravoslavnih državah) in na strani tistega, ki ga dobi, bo sreča še naslednje leto. Dan pred božičem hodijo otroci po ulicah, prepevajoč njihovo božično pesem kalando, zaradi katere prejmejo tudi manjša darila. Od hiše do hiše se sprehajajo z zvonci in bobni, s katerimi preganjajo duhove. Ob svojevrstnem božiču pripravijo tudi posebno zvrst kruha christopsomo in tisti, ki ga pripravi, mora na njem pustiti odtis svojih rok.



Božični vročinski val v Avstraliji

Praznovanje božiča v Avstraliji se od našega razlikuje že v tem, da je v tem času v Avstraliji poletje, tako da Avstralci božični dan preživijo na plažah. Nekoč so bile pri njih tradicionalne božične večerje, danes pa uživajo na družinskih piknikih na vrtu, v parku ali celo na plaži. Avstralski božični jedilnik sestavljajo hladen piščanec, raca ali puran, morski sadeži, testenine, šunka, narezki, solate ter sladice. V Avstraliji velja tudi legenda, da naj bi božička zamenjal »Swag Man«, saj je obstajala verjetnost, da bi božička zaradi visokih temperatur zadela kap. »Swag Man« je oblečen v modro majico brez rokavov in dolge široke hlače, obišče pa zgolj določene dele Avstralije, saj jih večina prisega na klasičnega božička. Otroci pred spanjem nastavijo nogavice, v katere jim božiček nastavi darila.

Letos se bo Božiček v Avstraliji potil še bolj kot ponavadi. V večjem delu države je namreč napovedan vročinski val. V Sydneyju bo tako 30 stopinj, v Adelaidu 35 stopinj, v Oodnadatti pa kar 42 stopinj Celzija. Podatek je iz leta: 2021



Božiček na Irskem dobi pivo

Irska božična tradicija veleva, da mora malica, ki jo Irci puščajo za Božička, sestavljena iz mesne pite in najbolj znanega irskega piva Guinness.


Mehika v znamenju romarjev in pinjat

V vseh večjih mehiških mestih ljudje že nekaj tednov pred božičem okrasijo stojnice, imenovane »puesto«, na katerih ponujajo različne izdelke, tradicionalno mehiško hrano in cvetje. Osrednje božično praznovanje v Mehiki se imenuje »las posedas«, kjer je prikazano Marijino in Jožefovo iskanje prenočišča in noč v betlehemskem hlevu. Iskanje prenočišča se prične devet dni pred božičem, vsi zbrani se razdelijo v dve skupini, v romarje in gostilničarje. Romarji tako potujejo od hiše do hiše in prosijo za zatočišče, a so s strani gostiteljev zavrnjeni. Deveti dan pa jih sprejmejo z veseljem, kjer molijo božične molitve. Potem se prične zabava, na kateri je ogromno hrane in pijače in kjer otroci izmenično poskušajo s palicami odpreti pinjate, v katerih so skrita darila in sladkarije.


Španci igrajo božično loterijo

Pravijo, da božič v Španiji še ni skomercializiran, saj se držijo družinske božične večerje in maše. Tradicija pa je tudi sodelovati v božični loteriji, kjer lahko ima več ljudi isti dobitek, ki se nato razdeli med njih. Božiček jih ne obiskuje, temveč jim v januarju darila prinesejo Sveti trije kralji, ki dobijo pisma otrok. Tovrstni praznik praznujejo na novoletno noč, na vsak (12 udarcev) udarec do polnoči pa morajo pojesti gozdno jagodo, saj si s tem zagotovijo mesečno srečo. 


Nenavadna tradicija na Češkem

Nenavaden ritual na božični večer imajo zagotovo na Češkem. Samske ženske naj bi 24. decembra stopile iz hiše ter sezule svoj čevelj in ga nato vrgle čez ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je to pomenilo, da bo dekle v prihodnjem letu še vedno samska. Če pa je peta gledala proti ulici, je to znak, da se bo v prihodnjem letu poročila in se lahko prične pripravljati na poroko.


Na Kitajskem hiše okrašene z lanternami

Na Kitajskem ni veliko kristjanov, ki praznujejo božič, ki je imenovan Sheng Dan Jieh, kar pomeni Festival svetega rojstva. Svoje hiše okrasijo z laternami iz papirja, božično drevo pa okrasijo z verigami, rožicami in lanternicami. Otroci na vidno mesto obesijo velike nogavice, v katere božiček nastavi darila. Njihove glavne slovestnosti potekajo konec januarja, ko praznujejo kitajsko novo leto.


Skandinavci na božični večer v strahu

Večina božičnih običajev, ki jih poznamo pri nas, prihaja iz Skandinavije. Zimski solsticij je bil za Skandinavce zelo pomemben čas v letu, ljudje so verjeli, da se v tem času mrtvi vrnejo na zemljo. Na božični večer so se zato bali spati sami in to je bil edini dan v letu, ko je vsa družina s služabniki spala v isti postelji, narejeni iz slame. Božično drevo je bilo skrbno izbrano, ki so ga prestavljali na ogenj, dokler ni v celoti zgorelo. To je bilo tudi zadnje dejanje prazničnih dni.


Danska smreka je od Norvežanov

Glavno mesto Danske tradicionalno prejme božično smreko od Norvežanov. Ker pa lahko obiskovalec, ki iz danskega doma odide lačen, tako odnese tudi božično razpoloženje, je v vsaki hiši pripravljeno dovolj peciva, ob oknih pa so postavljene sveče za popotnike, saj jim s tem naznanjajo ponujeno zavetje. Podobno kot s cekinom pa na mizo postrežejo kašo z mandljom, tisti, ki ga osvoji, si prisluži manjše darilo. Ker pa škrat Julman izpod strehe pazi na hišo, mu nastavijo božično kašo in toplo pivo.


Brezmesna božična večerja v Rusiji

Ruska tradicija naroča, da božič pričakajo s postom, ki se konča po prvem cerkvenem obredu na božični večer. V Rusiji prevladuje vzhodno-ortodoksna vera, ki uporablja starejši, julijanski koledar, zato božič praznujejo šele 7. januarja. Božična večerja je brezmesna, njena najpomembnejša sestavina pa je kaša. Na božični večer družine večkrat obišče duhovnik z ministranti, ki z blagoslovljeno vodo pokropi prostore in hišo zavaruje pred naravnimi katastrofami. Njihova večerja je sestavljena iz 12 jedi, ki ponazarjajo apostole.


V Etiopiji v belem praznujejo krst

Zaradi julijanskega koledarja slavi ortodoksna cerkev tudi v Etiopiji božič šele 7. januarja. Verniki, oblečeni v belo, se udeležijo obreda v cerkvi, dvanajst dni kasneje, 19. januarja, pa šele pričnejo praznovati 3-dnevni praznik Timkat, ki obeležuje Kristusov krst.


Tako se je zaključila prva objava blogamasa se beremo spet jutri! Želim ti krasen dan. 

Komentarji