Mami pripoveduje- Izlet 23.8.2022

Danes ne bom govorila jaz, kot je razvidno iz naslova. Jaz bom govorila v naslednji objavi. Mami je imela krasen izlet, če bo šla še na kakšnega v kar ne dvomim upam, da mi bo dala tekst in bom ponovno lahko dala besedo njej. 

 IZLET OD MULJAVE DO VIŠNJE GORE


Kot že mnogokrat, se mi je tudi tokrat pri tem izletu zgodilo v zadnjem trenutku, da sem se ga udeležila. Sem pač nepredvidljiva.

Na izlet smo se odpravili 23. avgusta letos. Litijanke smo avtobus čakale na postaji nasproti Športne dvorane. Ko smo se vkrcale na avtobus smo se odpeljali čez Bogenšperk  na Dolenjsko mimo Šentvida pri Stični na Muljavo. Tam nas je vodnica vodila po Jurčičevi rojstni domačiji. Tam nam je povedala vse od njegovega rojstva, od kje izvira priimek Jurčič do njegove smrti. Govorila je tako v živo, da smo že pomislili, da živimo v njegovem času. Ne pa v 21. stoletju. Vmes smo veliko prefotografirali, veliko poslušali in malo počivali ali posedli. Poleg Jurčičeve domačije, ki je tudi muzej na prostem smo si igledali še čebeljnak, kaščo, sušilnico za lan, stari vodnjak in tako imenovano Krjavljevo kočo. Poleg nekdanjega kmečkega življenja muzej predstavlja Jurčičevo življenje in delo.

Od tu smo se odpeljali malo nižje v Muljavo, kjer smo vstopili v Zeliščno lekarno Plavica od znanega zeliščarja Jožeta Majesa. Tu smo nakupili razne kremice, čaje, mila, bonbone, olja, tinkture iz raznih zelišč. Nisem pa razumela, da kar kupiš tam ima ceno okoli 15 evrov. Pri tem ne velja ali je majhno ali veliko ali je gosto ali redko. Vse je po 15 evrov (razen nekaterih izjem), kot, da drugih cen sploh ne poznajo.

Zatem smo se odpeljali na priljubljeno pohodniško točko nad Stično – Lavričevo kočo na Gradišču v kateri nas je že čakalo kosilo (boranja + flancati). Od tod se razprostira čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico. Tu smo videli tudi cerkvico svetega Miklavža in razstavljene lesene skulpture, ki so jih ustvarili kiparji z motornimi žagami.

Z polnimi trebuški in siti smo se odpeljali v Višnjo goro v Hišo kranjske čebele.

Znamenita stara šola v Višnji gori je postala poučen labirint, ki ga je navdihnila kranjska sivka. Vstopnica v čebelji svet je edinstvena doživljajska razstava z virtualnimi junaki, člani slovite čebelarske družine Rothschutz iz Višnje gore. Prisluhnili smo Filipu na Travniku, raziskovali čudežni svet čebel in Emilove podjetniške podvige v Laboratoriju in odkrivali blagodejne učinke medu v Kuhinji skupaj z Antonijo. Čebelji svet smo na doživljajski razstavi spoznali preko multimedijskih vsebin, posebno doživetje pa je ogled čisto pravih steklenih panjev, v katerih so naseljene žive kranjske čebele.

Ko smo končali z nadvse zanimivim in poučnim ogledom čebel in njihovega življenja, smo šle v njihovo trgovinico, ki je spodaj in si kupile razne izdelke iz medu od meda do raznih krem in label za ustnice. Vračali smo se čez trg v Višnji gori, kjer stoji star vodnjak. Uporabnice iz Zasavja so se tam špricale z vodo in obnašale kot otroci, saj so bile malo mokre. Tam smo tudi naredili zadnjo skupinsko fotografijo.

Potem smo se odpeljali čez Bogenšperk nazaj v Litijo in Zasavje polni lepih vtisov z izleta.

Če ti je bil ta mamin prispevek všeč mi to povej v komentar in mogoče kaj kmalu pride še kakšen. 

Če te kar koli zanima, mi piši v komentar in ti odgovorim. Se beremo spet naslednjič, do takrat pa bodi super in se ne pozabi naročiti na novice. Če si na telefonu ali tablici, je ta možnost spodaj pod objavo. Če si na računalniku, vidiš to možnost na desni strani. Naročnina je for free - brezplačna!!! Tako kot Youtube!!

Tako, prišli smo do konca današnje objave. Upam, da vam je bila všeč in boste moj blog z veseljem brali še naprej. ;)

Komentarji