Tehnike sproščanja 1.del

 Živijo, 

Novo leto je tukaj, s tem pa tudi prva objava letos. 

Nekaj časa nazaj sem na snapchatu objavila to sliko: 

Na njej sem vas spraševala, katera tema vas zanima?? To še vedno lahko poveš v komentarju!! Izbrali ste temo o tehnikah sproščanja, zato bom z njo začela.              

                               Tehnike sproščanja

UVOD: 

Zakaj se naučiti in uporabljati tehnike sproščanja? 

Redna vadba izbrane tehnike ali tehnik sproščanja ima številne pozitivne učinke za posameznikovo telesno in duševno zdravje. Med njimi so: 

  • Učinkovitejše spoprijemanje s stresom - sproščanje zmanjšuje stresne simptome in pomaga telesu, da se vrne v ravnovesje; 
  • Lajšanje bolečine - sproščanje zvišuje prag bolečine in blaži doživljanje bolečine;
  • Izboljšanje spanja in zmanjšanje utrujenosti; 
  • Izboljšanje koncentracije in spomina; 
  • Povečanje samozaupanja; 
  • Višanje produktivnosti; 
  • Preprečevanje/zmanjševanje psihosomatskih bolezni (zvišan krvni tlak pritisk, migrene, razdražljiv prebavni sistem...). 

Kakšne tehnike sproščanja poznamo?


Sproščamo se lahko na različne načine. Prek izvajanja različnih aktivnosti, ki jih imamo radi (med njimi so na primer: športne aktivnosti, ukvarjaje s hobijem (v mojem primeru tale blog, ki ga bereš), vrtnarjenje, poslušanje glasbe ali igranje na inštrument, branje, ustvarjanje...), pri katerih je lahko sproščanje samo eden od ciljev/rezultatov aktivnosti. Lahko pa se sproščamo s pomočjo tehnik sproščanja, ki so usmerjene neposredno v doseganje sprostitve. 

Obstajajo številne tehnike sproščanja, ki jih lahko v grobem delimo na tiste, ki so bolj usmerjene na telo (npr: postopno mišično sproščanje, pasivno mišično sproščanje, raztezanje), in tiste, ki so bolj usmerjene na um, misli (npr. vizualizacija, avtogeni trening, meditacija). Za redno vadbo in ustrezne učinke tehnik sproščanja je pomembno, da posameznik izbere tisto, ki mu najbolj ustreza. Zato so v delavnici predstavljene tri različne tehnike. 

1.  Dihalne vaje: Kot osnovna tehnika, ki je del večine ostalih tehnik; in kot preprosta, dostopna tehnika, ki jo lahko uporabimo kadarkoli. 

2. Postopno mišično sproščanje; Kot nezahtevna tehnika, ki je usmerjena na telo. 

3. Vizualizacija pomirjujočega kraja; Kot nezahtevna tehnika, ki je usmerjena na misli. 

Nekaterim posameznikom bolj ustreza poudarek na telesu, drugim na mislih, nekaterim bodo ustrezale vse tri tehnike, nekateri pa bodo morali poskusiti še kakšno tehniko, ki jo bodo lahko redno uporabljali in s katero bodo lahko dosegli pravo sprostitev. Nekateri pa bodo celo ugotovili, da se lažje sprostijo s pomočjo izvajanja kakšne aktivnosti in ne nujno tehnike sproščanja, kar je prav tako dobrodošla rešitev. 


Se beremo čez nekaj dni. 

Mavrična Eva

Potrebuješ mentorico za svoj blog mi piši na družbenih omrežjih ali na gmail in takoj začnemo!!!!


Kje me še lahko najdeš:
FB: Karin Oražem
Insta: Karin boom ali pa Mavricna_Eva_blog
Snep: Karinlove33
Tik tok: Karinboom3
Spletna stran fb: Mavricna eva blog + group
Mail: karla.orazem@gmail.comKomentarji