Kako božič praznujejo po svetu Blogmas#24

 Nov dan, nova objava. Vse informacije so iz interneta!

V Avstraliji so za božič kar na plaži.

Praznovanje božiča v Avstraliji se od našega razlikuje že v tem, da je v tem času v Avstraliji poletje, tako da Avstralci božični dan preživijo na plažah. Nekoč so bile pri njih tradicionalne božične večerje, danes pa uživajo na družinskih piknikih na vrtu, v parku ali celo na plaži. Avstralski božični jedilnik sestavljajo hladen piščanec, raca ali puran, morski sadeži, testenine, šunka, narezki, solate ter sladice. V Avstraliji velja tudi legenda, da naj bi božička zamenjal »Swag Man«, saj je obstajala verjetnost, da bi božička zaradi visokih temperatur zadela kap. »Swag Man« je oblečen v modro majico brez rokavov in dolge široke hlače, obišče pa zgolj določene dele Avstralije, saj jih večina prisega na klasičnega božička. Otroci pred spanjem nastavijo nogavice, v katere jim božiček nastavi darila.


Mehika je v znamenju romarjev in pinjat.

V vseh večjih mehiških mestih ljudje že nekaj tednov pred božičem okrasijo stojnice, imenovane »puesto«, na katerih ponujajo različne izdelke, tradicionalno mehiško hrano in cvetje. Osrednje božično praznovanje v Mehiki se imenuje »las posedas«, kjer je prikazano Marijino in Jožefovo iskanje prenočišča in noč v betlehemskem hlevu. Iskanje prenočišča se prične devet dni pred božičem, vsi zbrani se razdelijo v dve skupini, v romarje in gostilničarje. Romarji tako potujejo od hiše do hiše in prosijo za zatočišče, a so s strani gostiteljev zavrnjeni. Deveti dan pa jih sprejmejo z veseljem, kjer molijo božične molitve. Potem se prične zabava, na kateri je ogromno hrane in pijače in kjer otroci izmenično poskušajo s palicami odpreti pinjate, v katerih so skrita darila in sladkarije.


Na Češkem imajo nenavadno tradicijo. 

Nenavaden ritual na božični večer imajo zagotovo na Češkem. Samske ženske naj bi 24. decembra stopile iz hiše ter sezule svoj čevelj in ga nato vrgle čez ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je to pomenilo, da bo dekle v prihodnjem letu še vedno samska. Če pa je peta gledala proti ulici, je to znak, da se bo v prihodnjem letu poročila in se lahko prične pripravljati na poroko.

Na Kitajskem so hiše okrašene z lanternami.

Na Kitajskem ni veliko kristjanov, ki praznujejo božič, ki je imenovan Sheng Dan Jieh, kar pomeni Festival svetega rojstva. Svoje hiše okrasijo z laternami iz papirja, božično drevo pa okrasijo z verigami, rožicami in lanternicami. Otroci na vidno mesto obesijo velike nogavice, v katere božiček nastavi darila. Njihove glavne slovesnosti potekajo konec januarja, ko praznujejo kitajsko novo leto.

Skandinavci so na božični večer v strahu.

Večina božičnih običajev, ki jih poznamo pri nas, prihaja iz Skandinavije. Zimski solsticij je bil za Skandinavce zelo pomemben čas v letu, ljudje so verjeli, da se v tem času mrtvi vrnejo na zemljo. Na božični večer so se zato bali spati sami in to je bil edini dan v letu, ko je vsa družina s služabniki spala v isti postelji, narejeni iz slame. Božično drevo je bilo skrbno izbrano, nato so ga prestavljali na ogenj, dokler ni v celoti zgorelo. To je bilo tudi zadnje dejanje prazničnih dni.


V Rusiji imajo brezmesno božično večerjo. 

Ruska tradicija naroča, da božič pričakajo s postom, ki se konča po prvem cerkvenem obredu na božični večer. V Rusiji prevladuje vzhodno-ortodoksna vera, ki uporablja starejši, julijanski koledar, zato božič praznujejo šele 7. januarja. Božična večerja je brezmesna, njena najpomembnejša sestavina pa je kaša. Na božični večer družine večkrat obišče duhovnik z ministranti, ki z blagoslovljeno vodo pokropi prostore in hišo zavaruje pred naravnimi katastrofami.

To je za danes vse se beremo spet čez nekaj dni.

Mavrična Eva


Kje me še lahko najdeš:
FB: Karin Oražem
Insta: Karin boom ali pa Mavricna_Eva_blog
Snep: Karinlove33
Tik tok: Karinboom3
Spletna stran fb: Mavricna eva blog + group
Mail: karla.orazem@gmail.com

Komentarji