Zakaj okrašujemo jeklo oz. smreko??? #Blogmas 20

 Včeraj sem iskala novo idejo za objavo. Nekako sem si zastavila, dve zanimivi vprašanji: 

1. Ali vsi vemo, kako nastane sneg???

2. Zakaj za vraga okrašujemo jelko oz. smreko???


Odgovor se skriva za vogalom. 

Tu je: 

Iz davnine so se ohranila znanja o posebnem energijskem delovanju dreves, ki so jih naši predniki znali uporabljati v dobro svojega zdravja in počutja. Miti in legende s svojo simboliko poleg ohranjenega ustnega izročila in običajev izhajajo prav iz izkustva ljudstev, ki so si moč dreves razlagali kot delovanje gozdnih duhov in božanstev. Z drevesi povezani običaji so tako postali del obredja in tudi vsakdanjega življenja. Nekateri so se ohranili vse do danes, pri čemer se je njihov pomen skozi zgodovino pogosto oddaljil od izvornega pomena in z ideološkim preoblikovanjem dobil drugačno sporočilnost. Značilen primer spremenjene simbolike je prav jelka, ki kot božično in novoletno drevesce sicer daje slutiti o nekem globljem in skrivnostnem pomenu, vendar jo je ideološki vpliv odtujil od njenega izvornega pomena in moči. V Encyclopedii Britannici je zapisano: »Čaščenje drevesa je bilo med poganskimi Evropejci nekaj običajnega in se je ohranilo tudi po tem, ko so se spreobrnili h krščanstvu. Ohranilo se je v različnih ritualih in običajih, med drugim tudi v običaju, da se med zimskimi prazniki postavlja božično drevo pred vhodom v hišo ali vanjo«.

Morem reči, da je kar zanimivo in me je pozitivno presenetilo. Nadaljevanje pride naslednje leto. Letos pa sem že tako dala veliko zanimivih stvari v objave in mislim, da se bom naslednje leto mogla zelo namučiti. Se beremo spet jutri!

Mavrična Eva


Kje me še lahko najdeš:
FB: Karin Boom 
Insta: Karin Boom ali pa Mavricna_Eva_blog
Snap: Karinlove33
Tik tok: Karinboom3
Spletna stran fb: Marična Eva blog + group
Mail: karla.orazem@gmail.com 

Komentarji

  1. Veliko t.i. krščanskih praznikov je povezanih s predkrščanskimi izročili. Tudi sam božič je povezan z dolžino dneva, saj je 21. decembra zimski solsticij, ko se dan spet začne daljšati. Očitno so spretne oči v preteklosti to daljšanje dneva opazile 4 dni kasneje. 25. december je bil po rimskem koledarju tudi datum zimskega solsticija.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar