Legenda o Božičku # blogmas 14

Danes vam bom povedala legendo o Božičku. 

Legenda o Božičku sega več sto let nazaj do meniha po imenu Sveti Nikolaj. Menijo, da se je Nikolaj rodil okoli leta 280. Občudoval je svojo pobožnost in dobroto, zato je sveti Miklavž postal predmet mnogih legend. Rečeno je, da je razdal vse svoje podedovano bogastvo in potoval po podeželju ter pomagal revnim in bolnim. Ena najbolj znanih Miklavževih zgodb pravi, da je rešil tri uboge sestre, ki jih je oče nameraval prodati v suženjstvo ali prostitucijo. To je naredil tako, da jim je zagotovil doto, s katero bi se lahko poročile. Skozi leta se je Nicholasova priljubljenost razširila in postal je znan kot zaščitnik otrok in mornarjev. Njegov praznik praznujemo ob obletnici njegove smrti, 6. decembra. To je tradicionalno veljalo za srečen dan za velike nakupe ali za poroko. Po renesansi je bil sveti Nikolaj najbolj priljubljen svetnik v Evropi. Tudi po protestantski reformaciji, ko se je začela odvračati čast svetnikov, je sv. Nikolaj ohranil pozitiven ugled, zlasti na Nizozemskem.

Kdo je Božiček??? 


Legenda o Božičku je nastajala postopoma, v ustvarjanje pa so bili vključeni tako Turki, Nizozemci kot tudi Američani. Tako se je iz legende o dobrem svetniku razvila zgodba o božanstvu s Severnega pola.

Zgodovinarji si niso enotni, od kje izhaja verovanje v Božička, moža v rdečem plašču z belo brado, ki na božično jutro razveseljuje otroke. Prav tako se ne morejo dogovoriti, ali gre pri Božičku dejansko za eno osebo ali pa Božiček pooseblja več različnih ljudi.

Vseeno je prevladujoče mnenje, da Božiček izhaja iz svetnika Nikolaja, meniha, ki je od leta 280 n. š. do leta 350 n. š. živel v sedanji Turčiji. Svetnik Nikolaj naj bi vse svoje imetje razdelil med revne in bolne, znan pa je bil tudi kot zaščitnik mornarjev in otrok.

Zgodbe njegovih dobrih del so se razširile in na Nizozemskem je bil sveti Nikolaj znan kot Sinterklaas, kar so zgodnji ameriški naseljenci izgovarjali "Santa Claus".

Legenda se je širila in Američani so Božička navdušeno vključevali v svoja literarna dela, še posebej pa so bila popularna dela Washington Irvinga in Clement C. Moora, ki je napisal "Obisk svetega Nikolaja," ki je postala svetovno znana po svojem uvodu.

Leta 1863 je karikaturist Thomas Nast začel razvijati svojo podobo Božička, ki je bila osnova za podobo, ki jo poznamo danes. Bela brada in brki, rdeče pokrivalo in oblečen v krzno. Leta 1866 so Božičku pripisali izdelovanje igrač za otroke, leta 1869 pa so za njegov dom določili Severni pol.

Seveda pa Božiček vsega dela ne bi mogel opraviti, če ne bi imel dobre ekipe. Leta 1939 je bila v New Yorku ustanovljena šola za profesionalne božičkove pomagače.

Božička pa spremlja tudi NORAD (North American Aerospace Defense Command), ki na božični večer vklopi svoje posebne radarje. Ti potem kažejo, kje se Božiček trenutno nahaja. Spremljate ga lahko tudi vi, na spletni strani Norada

Obišče nas na božični večer, v noči na 25. december. 

Mavrična Eva

Kje me še lahko najdeš:
FB: Karin Boom 
Insta: Karin Boom ali pa Mavricna_Eva_blog
Snap: Karinlove33
Tik tok: Karinboom3
Spletna stran fb: Marična Eva blog + group
Mail: karla.orazem@gmail.com 

Komentarji