Božične tradicije po svetu #Blogmas 1

Danes je 1. 12. 2020 in gotovo veš, kaj to pomeni?? 

Tako je. Čas je za mojo tradicijo, ki jo imam letos že drugo leto. 

Čas je za blogmas 2020. 

Za prvi dan bom objavila najbolj nore božične tradicije po svetu. 

Vsi na kotalke

Imaš zelo rad božič, ampak misliš, da bi bili prazniki lahko še lepši, če bi jim dodali kotalke? Ja, kotalke. V venezuelskem Caracasu se številni prebivalci na jutro pred božičem v cerkev odpravijo na kotalkah. Edinstvena tradicija je tako priljubljena, da je zaradi zagotavljanja varnosti takrat celo zaprtih kar nekaj cest. Zakaj to pravzaprav počnejo, ni čisto jasno.



Pazi se ogromne mačke

Ena od najbolj nenavadnih in morda celo čudaških z božičem povezanih zgodb je zagotovo tista na Islandiji. Pravijo namreč, da se v času božiča po tamkajšnjem zasneženem podeželju potika ogromna mačka. Prežala naj bi predvsem na poredne otroke, a pred njo menda nisi varen, ne glede na starost. Da bi se mački izognil, moraš pred božičem dobiti nov kos oblačila. Dovolj je že ena nogavica in ogromna mačka bo, če se slučajno srečata, proti tebi le prhala. 


S kumarico na drevo

Iz Nemčije izvira tradicija o krašenju jelke, kakršno poznamo danes. Tam je menda navada, da je med veje drevesca skrita tudi kisla kumarica. Darilo dobi tisti otrok, ki jo najde. Nekateri sicer pravijo, da običaj s kumarico izvira iz Španije. Tam sta bila dva dečka ujeta v sodu s kumaricami, rešil in oživil pa naj bi ju sveti Nikolaj.

A kdo tukaj najde kumarico????

Pajkova mreža kot okrasek

Če pajki niso ravno tvoji najboljši prijatelji, ti ta tradicija zagotovo ne bo všeč. V Ukrajini namreč na jelko dajo okraske v obliki pajkove mreže. To početje izvira iz zgodbe o vdovi, ki je želela pričarati praznično vzdušje za svoje otroke, a si okraskov ni mogla privoščiti. Legenda pravi, da se je ženska zasmilila hišnemu pajku, ki je zato ponoči čez drevo napletel mreže. Tako je na božično jutro otroke vseeno pričakala okrašena jelka.


Gostija gosenic

Ko pomisliš na praznično hrano, ti zagotovo dišijo piškoti, pečen puran in potica. No, v Južni Afriki se veselijo ocvrtih gosenic. Ja, prav si prebral. Gosenic. Obrok nestrpno pričakujejo, saj velja, da se tistim, ki gosenico pogoltnejo, v novem letu obeta kanček več sreče. Nekaj sreče pa vedno pride prav, kajne?


Korenčke v čevlje

V začetku decembra otroci na Nizozemskem ob peč postavijo svoje čevlje in upajo, da bodo zjutraj v njih našli darilca. Tradicija veleva, da je v čevljih pred spanjem treba pustiti nekaj korenčkov. Ti so namreč poslastica za belega konja po imenu Amerigo, ki spremlja Sinterklaasa – zavetnika otrok, katerega pojava je osnovana na ideji o svetem Nikolaju.


Savna s predniki

Na Finskem je domača savna nekaj običajnega. V božičnem času je z njo povezana prav posebna tradicija, saj savna takrat postane prostor, povezan s pokojnimi predniki. Na božični večer Finci tako najprej goli sedejo v savno, ko pa se odpravijo na večerna praznovanja, naj bi na njihovo mesto v razgretem prostoru sedli pokojni predniki.


Sezuti čevlji

Nenavaden ritual na dan pred božičem izvajajo samske ženske na Češkem. Na ta dan namreč stopijo iz hiše, si s hrbtom proti vratom sezujejo en čevelj in ga nato vržejo čez svojo ramo. Če je peta čevlja gledala proti vratom, je to pomenilo, da bo v naslednjem letu dekle še vedno ostalo samsko. Če pa čevelj pristane tako, da so k vratom obrnjeni prsti, pa je to znak, da se bo dekle v roku enega leta omožilo in da se lahko začne pripravljati na poroko.


S tem je konec današnje objave, ki je bila dokaj dolga, ampak zelo izčrpna in zanimiva. Gotovo si se naučil/a kaj novega. Jaz sem se vsekakor. Se beremo spet jutri in do božiča. Lep dan ti želim, kolikor ga je še ostalo. 


Mavrična Eva

Kje me še lahko najdeš:
FB: Karin Boom 
Insta: Karin Boom ali pa Mavricna_Eva_blog
Snap: Karinlove33
Tik tok: Karinboom3
Spletna stran fb: Marična Eva blog + group
Mail: karla.orazem@gmail.com 

Komentarji