Adventni koledar # Blogmas 19

 Danes ima moja mami rojstni dan. Nisem bila prepričana, o čem naj pišem, zato sem se odločila, da bom pisala o adventnem koledarju. 

Že, kot majhna punčka sem si ga vedno želela imeti. In ga tudi imela. Bilo je podobno pričakovanju božiča, kar na neki način tudi je. Vsak dan me je pričakala nova čokolada oz. sladkarija. Komaj sem čakala, da pojem vse čokoladice iz koledarja. Potem sem ga uničila in naredila modelčke za nove čokoladke (takšen je bil namen). Zdaj, ko imam poklic slaščičarke, to dejansko znam narediti. 

Vedno sem rada čakala dan božiča. Letos bo najbrž to le običajen dan, tako kot vsi drugi. 

Rada bi, da ne bi bilo več tako, zato pa si tako zelo želim družino. Želim si končno občutiti pravi pomen božiča.

Za naslednje leto pa si danes dajem izziv, da bom naslednje leto imela drugačen adventni koledar, ali ga bom naredila sama ali pa bom kupila takega, ki ne bo vseboval sladkorja oz. sladkarij (vsaj ne po večini). 

Kaj pa o adventnem koledarju pravi stric Google: 

Advent: 

Advent ali adventni čas (iz latinsko adventus - prihod) je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu, marsikje po Evropi in Ameriki pa izraz uporabljajo tudi neverujoči.

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom - imenuje se prva adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji - na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta.

Liturgična barva v adventu je vijolična in pomeni spokornost. Pri bogoslužju se v adventnem času bere berila, ki napovedujejo prihod odrešenika, pa tudi poročila o delovanju Janeza Krstnika, ki je Jezusu pripravljal pot.

Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo verniki prižgejo eno svečo, da drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Adventni venec je razširjen marsikje tudi med neverujočimi - v tem primeru pogosto tudi brez sveč.

V zadnjem času se uveljavlja tudi adventni koledar za otroke. Tak koledar je po navadi poslikan z motivi Jezusovega rojstva in ima predalček za vsak dan od začetka adventa do božiča. V predalčkih so običajno drobna darilca in sladkarije. Tudi nekristjani otrokom radi kupijo (ali pripravijo) adventni koledar, le da je v tem primeru po navadi okrašen z drugačnimi motivi (Božiček, jelenček Rudolf ipd.).

Po pravoslavnem koledarju advent obsega kar šest tednov pred božičem in je povezan tudi s postom.


To je za to objavo vse. 


Mavrična Eva


Kje me še lahko najdeš:
FB: Karin Boom 
Insta: Karin Boom ali pa Mavricna_Eva_blog
Snap: Karinlove33
Tik tok: Karinboom3
Spletna stran fb: Marična Eva blog + group
Mail: karla.orazem@gmail.com 

Komentarji